Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor skjer dette?

Hvorfor må vi på do selv om vi ikke har drukket noe? Få svar på spørsmål om kroppen her.

(SIDE2:) I serien Verdt å vite tar vi for oss ulike spørsmål om kroppen. For selv om vi ser på det meste av kroppens funksjoner som en naturlig del av livet, er det ikke alt som er selvforklarende.

Har du glemt hva du lærte i o-fag på skolen? Kanskje dette frisker opp hukommelsen:

Hvorfor blir jeg svimmel når jeg reiser meg?
Mange opplever å bli svimle og miste fokus når de reiser seg brått. I visse tilfeller kan man også besvime. Hvorfor skjer dette?

Svimmelheten kommer som følge av lavt blodtrykk. Kroppen trenger blod, og blodårenes jobb er å frakte blodet fra sted til sted. Hjertets oppgave er å pumpe blodet gjennom årene. Blodtrykket måles etter hvor kraftig hjertet pumper ut blod og hvor lett blodet flyter gjennom kroppen.

Hvis hjertet ikke pumper så hardt eller hvis blodårene dine er for store, får du lavt blodtrykk.

Når du reiser deg, må kroppen tilpasse seg fordi du ikke lenger ligger eller sitter. Blant annet vil tyngdekraften påvirke blodet, slik at det synker ned mot beina. Men kroppen vil jobbe fort for å pumpe blodet videre i kroppen. Et slikt blodtrykksfall skjer med alle, uavhengig om de har høyt eller lavt blodtrykk.

Hvis du har lavt blodtrykk, vil det imidlertid ta litt lengre tid før blodtrykket stabiliseres igjen. Hjertet bruker tid på å pumpe blodet til hodet, og du kan derfor oppleve noen sekunder eller minutter med svimmelhet.

Hvorfor er noen mer kilne enn andre?
Mens enkelte kan bli prikket på magen uten at det gjør dem noe, blir andre stresset av å se en finger nærme seg kilepunktene. Hvorfor reagerer vi ulikt på kiling?

Det er enkelte fysiske grunner til at noen er mer kilne enn andre. Kiling har å gjøre med følsomheten i huden, og folk med veldig følsom hud vil derfor være mer kilne enn folk med mindre følsom hud. Veldig kilne folk har dessuten mer følsomme nervespisser.

Kiling er imidlertid først og fremst et sosialt fenomen. Det er grunnen til at det ikke er mulig å kile seg selv. Du vil også trolig reagere annerledes på at en kjæreste kiler deg enn at en irriterende bror kiler deg. Og igjen helt annerledes hvis en fremmed kom bort på gata og begynte å kile deg. Du vil også merke at du blir mindre kilen hvis du klarer å slappe av når du blir kilt.

Hva er spytt?
Alle har spytt i munnen, men du tenker neppe over det så ofte. Hva er spytt og hvorfor har vi det?

Spytt består stort sett av vann, men også elektrolytter, mucus (slim) og enzymer. Det lages i spyttkjertlene, og disse kjertlene produserer én til to liter med spytt hver eneste dag. Det blir laget litt spytt hele tiden, men flere ting kan øke produksjonen, blant annet mat i munnen, lukten av mat eller tanken på mat.

Det er flere grunner til at vi har spytt. En grunn er at det gjør maten i munnen myk, slik at det blir lettere å svelge. Dette er på grunn av slimet i spyttet. En annen forklaring på spytt, er at tunga trenger spytt for å kjenne smaken av maten. Spyttet er også viktig for fordøyelsesprosessen, ved å begynne å bryte ned maten allerede i munnen. Du trenger dessuten spytt for å rense tennene.

Hvorfor må vi tisse?
Du merker det gjerne når det passer dårligst - idet du skal til å sovne, når du setter deg på bussen eller akkurat når kinofilmen begynner. Hvorfor må vi tisse - selv når vi ikke har drukket?

Det du drikker, må selvsagt ut av kroppen igjen. Dette skjer via urinen. Riktignok ville det vært mer praktisk hvis vi for eksempel kunne svette det ut eller på enklere måter bli kvitt væsken. Men sånn er nå engang kroppen laget.

Dessuten er det ikke bare den inntatte væsken som skylles ut med urinen. Det gjør også avfallsstoffer.

Det er nyrene som danner urinen. Nyrene jobber også med å fjerne avfallsstoffer fra blodet og resten av kroppen. Når nyrene har dannet urinen, blir den oppbevart i blæra. På den måten unngår du at urinen jevnlig renner ut av seg selv.

Fordi avfallsstoffene må fjernes, vil blæra ha behov for å tømmes innimellom selv om du ikke har drukket væske. Dersom du har drukket mye, har du mer væske enn du trenger i kroppen. Da vil det komme mye tynn urin, og fargen vil derfor være lys. Hvis du har mindre væske enn kroppen trenger, kommer det i stedet små mengder konsentrert urin, som er gulere enn ellers.

Kilder: Lommelegen, Helseleksikon, KidsHealth, SNL.no 1, Yahoo, Boston.com, Lofric, SNL.no 2

Les også:
Når kroppen irriterer deg
Hvorfor rumler magen?
Derfor gjør alkohol deg tissetrengt
Hvorfor gjør dette så vondt?
Hva er sunnest?
Derfor er det j... godt å banne
Kan du sove ekstra mye i ferien?
Hva skjer egentlig her?

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene