RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høy oljepris før OPEC-møtet

Sist oppdatert:
Etter å ha holdt 55 dollar fatet i New York i går, har oljeprisen steget svakt i asiatisk handel før OPEC-møtet starter i Wien i dag
Det er ikke ventet de store nyheten fra oljekartellet OPECs ministermøte i dag utover en papirmessig økning av de allerede sprenget produksjonskvotene.

Situasjonen bare understreker stramheten i oljemarkedet for øyeblikket, og oljeprisen har siden den mandag steg over 55 dollar fatet for referanseoljen WTI i New York forblitt der. I nattens elektroniske handel i Asia har oljeprisen steget 22 cent til 55,22 dollar fatet for julikontrakten.

De leste analytikerne forventer at OPEC i dag enten rullerer forrige møtes kvoter eller øker dem symbolsk med en halv million fat. Realitetene er at kartellet s 10 medlemmer som er underlagt kvotesystemet allerede produserer for fullt, med unntak av Saudi Arabia som er det eneste OPEC-landet med fortsatt reservekapasitet.

Statoils spesialrådgiver Tor Kartevold sa mandag at han ikke trodde på en kvoteøkning, da dette ville ytterligere understreke hvilke problemer blant annet Venezuela og Indonesia har med å oppfylle sine kvoter.

Ministrene med Saudis mektige oljeminister Ali al-Naimi hevder da også at det ikke er mangel på råolje i markedet for øyeblikket, men at det er kapasitetsbegrensningen i raffineriene som nå driver oljeprisen opp.

De 11 OPEC-landene produserer i dag rundt 30 millioner fat pr. dag, mens den offisielle kvoten til OPEC-10 ligger på 27,5 millioner fat. Iraks produksjon er i området 1,8 millioner fat pr. dag, men landet er ikke omfattet av kvotene.

Verken OPEC prisintervall eller kartellets vurderinger rundt en ny priskurv for OPEC-oljene er ventet å komme i fokus på sagens OPEC-møte. Prisintervallet på 22 til 28 dollar fatet er som kjent for lengst sprengt.

Like viktig eller viktigere blir sannsynligvis den ukentlige oljelagerrapporten fra USA, med stort fokus på utviklingen i destillat- og bensinlagrene.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere