RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro fortsetter som normalt i Iran

Sist oppdatert:
Arbeidet går som normalt på Anaran-feltet i Iran, der Hydro allerede har funnet oljemengder som tilsier en daglig produksjon på 100.000 fat.
– Vi betrakter Anaran-feltet som ett av Hydros viktigste prosjekter. Konserndirektør Tore Torvund varslet så sent som i desember i fjor at det er muligheter for å gjøre meget store tilleggsfunn i området, sier informasjonsdirektør Tor Steinum i Hydro til NTB.

Vakthavende informasjonsrådgiver Lars Bjelvin i Hydro sier til NTB at det søndag ble bekreftet at arbeidet går som normalt i Anaran-området.

– Hydro har ikke planer om å gjøre noe ekstraordinært i Iran, og vi har ikke fått meldinger som tyder på at noe er unormalt, sier Bjelvin.

Iran viktig

I motsetning til Irak, er Iran en meget viktig samarbeidspartner for norsk industri. Ingen andre muslimske land har så mange viktige samarbeidsprosjekter med norske bedrifter som Iran.

Norsk kompetanse og kapital er involvert i flere vannkraftprosjekter i Iran. Statoil har i flere år drevet leteboring i Persiabukta, men hittil med dårlig resultat. Letingen foregår i gassfeltet South Pars som ligger i fortsettelsen av Qatars kontinentalsokkel.

Også Aker Kværner har vunnet kontrakter på dette gassfeltet. Leteboringen startet i begynnelsen av 2004. I desember i fjor varslet Statoil at selskapet vil tapsføre 2,2 milliarder kroner i tilknytning til virksomheten på dette feltet.

På Anaran har Hydro et eierfellesskap med russiske Lukoil, som har gitt et enda mer optimistisk anslag over hvor store oljemengder som finnes enn det Hydro har gjort.

For alle prosjekter de norske selskapene er inne i, gjelder imidlertid at en betydelig del av all fremtidig fortjeneste skal gå til den iranske stat.

Oljereserver

Om lag to tredeler av verdens oljereserver befinner seg i Midtøsten. En stor andel av den siste tredelen befinner seg også i muslimske land.

I sin tale til Kongressen i forrige uke om «Rikets tilstand» sa den amerikanske presidenten George W. Bush at det var nødvendig for USA å redusere sin avhengighet av denne oljen. Han varslet en rekke tiltak for å redusere en oljeimport som i verdi ligger rundt 100 milliarder kroner hver måned.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere