RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro gir Transocean kjempekontrakt

Sist oppdatert:
Norsk Hydro har i dag tildelt verdens største riggselskap Transocean en av tidenes riggkontrakter.
Kontrakten har et totalt omfang på 950 millioner dollar, eller i underkant av 6 milliarder kroner basert på dagens dollarkurs på rundt 6,30 kroner.

Kontrakten omfatter totalt seks riggår, fordelt på en fireårs kontrakt for et nytt boreskip Transocean nå bestiller ved Daewoo-verftet i Sør-Korea. Videre skal Hydro leie boreriggen Henry Goodrich for en periode på to år.

Begge enhetene skal benyttes til boringer på vegne av Norsk Hydro i den amerikanske delen av Mexicogolfen.

Boreskipskontrakten har en verdi på 694 millioner dollar, som gir en rate på 475.000 dollar pr. dag, mens riggen Henry Goodrichs kontrakt har en ramme på 256 millioner dollar, eller 350.000 dollar pr. dag.

Nytt boreskip

Med Hydro-kontrakten i baklomma bestiller Transocean nå sitt andre avansert sjettegenerasjons boreskip basert på sitt utvidede Entreprise-Class-design.

Det nye boreskipet skal stå ferdig til å starte på kontrakten i midten av 2009. Boreskipet vil bli utstyrt for boring på inntil 12.000 fots (4.000 meter) havdyp som vil gjøre det til det dypest borende fartøyet i verden. Fartøyet vil videre kunne bore inntil 40.000 fot ned i havbunnen og frakte inntil 20.000 tonn på dekk.

Prisen på det nye boreskipet er estimert til 615 millioner dollar.

Dette første nybygget Transocean bestilte ved Daewoo er sikret en femårs kontrakt med oljekonsernet Chevron.

Den halvt nedsenkbare boreriggen Henry Goddrich skal påbegynne sin kontrakt for Hydro i februar 2007 etter å ha avsluttet en pågående kontrakt utenfor Øst-Canada. Riggen vil før Hydro-kontrakten bli oppgradert til boring på inntil 5.000 fots (1.700 m) havdyp. Riggen er i dag utstyrt for boring på inntil 670 meters havdyp.

Hydro skal anskaffe et nytt ankersystem til Henry Goodrich i forbindelse med kontrakten.

Borer på Spinnaker-porteføljen

Etter kjøpet av Spinnaker Exploration i 2005 er Hydro den tiende største lisenseier i USAs del av Mexicogolfen med andeler i mer enn 400 lisenser.

Hydro planlegger å utnytte den nye riggkapasiteten til å maksimere verdien av selskapets omfattende utforskningsportefølje.

- I tillegg vil tilgangen til riggkapasitet kunne gi Hydro tilgang til nye utforskningsprospekter i området og styrke selskapets posisjon i kommende lisensauksjoner, melder selskapet.

Riggene vil også kunne benyttes til boreoppdrag for Hydro i andre dypvannsområder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere