RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro investerer i Midt-Østen - Stenger i Norge

Sist oppdatert:
Norsk Hydro og Eivind Reiten skal bygge verdens største aluminiumverk i Qatar sammen med Qatar Petroleum. Investeringene for Hydro kommer opp i ti milliarder kroner. Les hvorfor Hydro satser i Midt-Østen
Norsk Hydro offentliggjorde søndag at de planlegger å bygge verdens største aluminiumverk i gass-staten Qatar.

Ifølge nettsidene til Norsk Hydro vil verket ha en kapasitet på 570.000 tonn i første fase, og en kostnadsramme på 20 milliarder kroner.

Investeringene skal deles med det statlige selskapet Qatar Petroleum som vil få en eierandel i verket på 51 prosent.
Per i dag er Hydro verdens tredje største aluminiumselskap som er børsnotert.

På nettsidene til Hydro uttaler Eivind Reiten at verket er et viktig skritt på veien for å styrke selskapets posisjon som en ledende aktør i aluminiumsmarkedet.

Det er ingen tilfeldighet at Hydro har søkt til den arabiske gulfen for å produsere aluminium - som er svært energikrevende å fremstille. Qatar er fremfor alt kjent for store forekomster av naturgass.

Samtidig kommer investeringer til aluminiumsverk i Europa til å falle drastisk. I Finansavisen forrige uke kom det frem at Hydro vil stenge ned kapasitet i Tyskland som følge av høye energipriser.

Både Alcoa, verden største alu-produsent, og kanadiske Alcan, planlegger å startet produksjon av smelteverk i den arabiske gulfen.

Ifølge Hydro har Qatar gassreserver på 900.000 millioner kubikkfot, og har dermed verdens nest største kjente gassfelt. Dette har ført til at blandt annet produksjon av gasskrevende kunstgjødsel.

Yara, tidligere Hydro Agri, har produksjonskapasitet i Qatar.

Videre melder Hydro at som følge av lave energikostnader samt lave kostnader til arbeidskraft vil anlegget overgå selskapenes egne lønnsomhetskriterier.

I dag har Hydro alu-verk i Norge, Australia, Canada, Tyskland og Slovakia.

Videreforedling

Men det er ikke bare innen produksjon av selve aluminium Hydro satser i Qatar. De vil også ta en eierandel på 51 prosent (Qatar Petroleum tar 49 prosent) i et støperi som skal foredle rå-aluminium.

Hydro har utviklet en ledende posisjon innen aluminiummarkedet i Europa. Selskapet har også utviklet en sterk posisjon i markedet i USA og er i ferd med å skaffe seg et grunnlag for videre vekst i Asia.

I dag leverer Hydro 3,3 millioner tonn metallprodukter årlig, langt mer enn egenproduksjonen av primæraluminium på drøye 1,5 millioner tonn.

De ytterligere 1,8 millioner tonn er hovedsakelig basert på omsmeltet skrap eller annet kaldt metall, samt metall levert fra samarbeidende selskaper.

Stenger ned

Hydro forbereder å stenge ned eldre produksjonslinjer basert på såkalt Søderberg-teknologi ved metallverkene i Årdal og Høyanger, senest innen utgangen av 2006.

Dette som følge av nye utslippsreguleringer, skriver selskapet i en pressemelding.

Disse linjene har per i dag en kapasitet på 70.000 tonn primæraluminium per år. Det brekreftes også at selskapet vil gå nøye gjennom anleggene i Tyskland som følge av ugunstig valutakurs og utsikter til høyere energipriser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere