RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro kjøper gjeld for inntil 10 milliarder(Ny)

Sist oppdatert:
Norsk Hydro planlegger nå bruke den velfylte kassen til en gigantisk gjeldsreduksjon ved å kjøpe tilbake egne obligasjonslån. Det vil gi tapsføringer i fjerde kvartal
Nytt: Kommentarer fra Hydro

Det er eierne i fire obligasjonslån utstedt av Hydro som nå får tilbud om å selge obligasjonene tilbake til olje- og aluminiumskonsernet.

Obligasjonslånene er på tilsammen 10 milliarder kroner omregnet på dagens valutakurser.

Tilbakekjøpene er ifølge Hydro et ledd i tilpasningen av gjeldsporteføljen etter utskillelsen av Yara samt en følge av selskapets gode likviditetssituasjon.

Hydro hadde over 30 milliarder kroner på bok ved utgangen av tredje kvartal.

Vil ikke kjøpe alt

Tilbudet gjelder to dollarlån på henholdsvis 350 og 300 millioner dollar med rente på henholdsvis 9 og 7,5 prosent med forfall i 2012 og 2016, videre et pundlån på 225 millioner pund med 6,5 prosents rente med forfall i 2021 og et eurolån på 400 millioner med rente på 6,25 prosent med forfall i 2010.

Det er imidlertid ikke Hydros mål å kjøpe alle obligasjonene.

- Vi forventer ikke å få full uttelling, og vi har også laget mekanismer for å unngå det, sier assisterende direktør Knut-Ivar Ødegård i Hydro til iMarkedet.

Selskapt har gått ut med et tilbud basert på kursene i markedet, men endelig prising vil først finne sted ved utløpet av tilbudsperioden.

kan gi store tapsføring

Obligasjonslånene er bokført til pålydende i Norsk Hydros regnskaper, og som en følge av at den løpende renten på lånene er høyere enn dagens markedsrente for tilsvarende lån, vil Norsk Hydro derfor bokføre et regnskapsmessig tap i fjerde kvartal 2004 i tilknytning til tilbakekjøpene.

- Det er vanskelig å anslå størrelsen på tapene, sier Ødegård til iMarkedet, og viser til at det vil både avhenge på størrelsen av kjøpene, prisingen av obligasjonene, samt valuta- og skatteeffekter.

Må betale overkurs

De to dollarlånene på henholdsvis 350 millioner og 300 millioner dollar prises i dag til henholdvis 127 og 120 prosent av pålydende på grunn av den høye fastrenten tilknyttet lånene. De er bokført til parikurs.

En full innløsning av disse to lånene på markedskurs vil bety at Hydro vil måtte betale 154,5 millioner dollar eller 980 millioner kroner i overkurs. Dette vil inngå Hydros finanstap før justering skattefradrag og valutaeffekter ved fullt tilbakekjøp av dollar-obligasjonene.

Den endelige effekten i Hydros regnskaper i fjerde kvartal vil første foreligge nå transaksjonene er avsluttet.

Tapet vil være skattemessig fradragsberettiget basert på en skattesats på 28 prosent. I tillegg kommer eventuelle realisert valutatap/gevinster med tilhørende skatteeffekter.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere