RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro legger ned i Tyskland

Sist oppdatert:
Hydro og alusjef Jon-Harald Nilsen tar nå konsekvensen av de høye kraftprisene og velger ikke helt overraskende å legge ned to av sine aluminiumsverk i Tyskland
Det skjer ifølge Hydro etter at de ikke har lykkes med å sikre kraftkontrakter til priser som gjør at driften kan opprettholdes ved to av Hydros aluminiumverk i Tyskland.

- En kraftig økning i kraftprisen i Tyskland har tvunget oss til å iverksette disse tiltakene, sier konserndirektør Jon-Harald Nilsen, som leder Hydros aluminiumvirksomhet.

Det er aluminiumverket i Stade i Tyskland som nå skal forberedes for nedleggelse senest ved utgangen av 2006. Vedtaket må få endelig godkjennelse fra bedriftsforsamlingen i Hydro Aluminium Deutschland. Anlegget har om lag 420 ansatte.

Videre vedtok Hydro-styret å legge ned smeltekapasiteten og karbonproduksjonen ved Hydros deleide (33 prosent) aluminiumverk Hamburger Aluminium Werk GmbH (HAW) i Tyskland ved utgangen av 2005. Smelteverket og karbonproduksjonen ved HAW har om lag 450 ansatte.

En endelig beslutning om stengning må tas av de tre eierne i HAWs selskapsorganer.

Hydro vil også forberede nedleggelse i år av den eldste produksjonslinjen ved selskapets aluminiumverk i Høyanger. Tidligere har det vært signalisert nedleggelse av den såkalte Søderberg-linjensenest i slutten av 2006.

- Omstruktureringen vil forbedre konkurranseevnen i selskapets primæraluminiumvirksomhet, skriver Hydro.

Konkurrenten Alcan uttrykt tilsvarende planer for tre av sine verk i Europa dersom de ikke klarer å sikre kraftkontrakter noe i nærheten av de langsiktige kotnraktene som løper ut forderes anlegg i franske Lennemezan, nederlandske Vlissingen og sveitiske Steg.

Arbeider med kontrakter

Hydro arbeider videre for å sikre kraft til videre drift ved aluminiumverket i Neuss i Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Hydro har iverksatt forbedringsprogrammer i Neuss for å redusere kostnadene med opptil 20 millioner euro, noe som vil kompensere for en tredjedel av den ventede kraftprisøkningen i Tyskland. Neuss har en årlig produksjon på 223.000 tonn primæraluminium og mer enn 300.000 tonn valseblokker. Anlegget er fullt integrert i verdikjeden av strategiske enheter i Hydro Aluminium Valsede Produkter – valseverkene Alunorf (50 prosent eid av Hydro) og Grevenbroich.

Varigheten av kraftkontraktene for de tyske aluminiumverkene var en del av vurderingen som ble gjort da Hydro kjøpte VAW i januar 2002. Spot- og terminprisen på kraft har imidlertid økt mer enn forventet, i tillegg til at kursen på euro i forhold til US-dollar er styrket med nesten 30 prosent i forhold til nivået i 2001/2002. Samtidig er prisen på aluminium høyere enn det ble antatt i 2002, i henhold til noteringen på London Metal Exchange, noe som demper den negative effekten til en viss grad. I desember 2004 foretok Hydro en nedskrivning av verdien på selskapets tyske aluminiumverk. Stade og eierandelen i HAW ble skrevet ned til null. Søderberg-anleggene i Høyanger og Årdal hadde per mai 2005 en bokført verdi på henholdsvis 9 millioner kroner og 17 millioner kroner.

De samlede omstruktureringskostnadene for de fire berørte enhetene er anslått til nær en milliard kroner, tilsvarende 120 millioner euro. Dette inkluderer sosiale kostnader og kostnader til opprydding. Om lag 10-15 prosent ventes kostnadsført i andre halvår 2005, mens resten fordeles mellom 2006 og 2007.

Med denne omstruktureringen er det ventet at de samlede faste kostnadene for Hydro vil reduseres med om lag 800 millioner kroner årlig.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere