RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydro-topp sikrer millioner

Sist oppdatert:
Oljetopp i Hydro Tore Torvund mister opsjonene hvis han blir med over i Statoil-fusjonen. Nå har han sikret seg milliongevinst.
Fusjonen mellom Statoil og Hydros oljedivisjon var lønnsom for ledelsen i Hydro. Da nyheten om fusjonen ble kjent, føk Hydro-kursen i været. Rundt 20 prosent la selskapet på seg, bare første dagen. Dermed hoppet også verdien på opsjonspakkene til Hydro-toppene i taket.

Hydro-sjefer som Eivind Reiten og Tore Torvund økte verdien av sine opsjonspakker med henholdvis syv og seks millioner kroner.

Usikre opsjoner

Men mens Reiten forblir sjef i Norsk Hydro, og dermed får beholde sin omstridte opsjonspakke, er situasjonen til Torvunds opsjonspakke mer usikker. Torvund blir etter all sannsynlighet en av toppstillingen i det fusjonerte oljeselskapet. Men i Statoil har man ingen opsjoner.

Derfor har det blitt spekulert i om Torvund, som har jobbet i Hydro i over 20 år, mister opsjonene og dermed går glipp av hele gevinsten. Det er vanlig når en ansatt slutter i et selskap, men situasjonen er annerledes nå når selskapet fusjonerer ut en del.

Da Yara ble fusjonert ut av Hydro for et par år siden, fikk sjefene en kontantutbetaling som kompensasjon for tapet.

Milliongevinst

Nå har den mektige oljetoppen i Hydro løst noe av problemet med å løse inn rundt halvparten av pakken. Like før jul utøvde han opsjoner på 67.620 aksjer tildelt i 2002 og 2003, med en samlet gevinst på 8,3 millioner kroner.

Utøvelse av opsjoner skjer ved at det utbetales et kontantbeløp som tilsvarer forskjellen mellom utøvelseskursen som ble fastsatt ved tildelingen og gjennomsnittlig børskurs de siste fem handledager som var 189 kroner.

Men alle pengene gikk ikke rett i lommen på Hydro-direktøren. For å utøve aksjeopsjoner i Hydro, er Tore Torvund forpliktet til å kjøpe Hydro-aksjer for netto-beløpet etter skatt inntil han eier aksjer med en børsverdi tilsvarende 100 prosent årlig basislønn og dermed har han kjøpt 20.000 aksjer til en kurs på 190 kroner per aksje.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere