RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hydroslakt reddet dagen

Sist oppdatert:
Nyhet fra Norsk Hydro bidro til å trekke det norske aksjemarkedet opp på tampen av dagen, mens Frontline raste på børsen. Sjekk dagens aktivitet på Oslo Børs her
Det ble en meget sterk dag for Norsk Hydro på Oslo Børs torsdag. Nyheten om at olje- og aluminiumsgiganten nedlegger verk i Tyskland fikk aksjen til å sprette opp 2,58 prosent.

Dette reddet også Oslo Børs, som endte opp 0,63 prosent torsdag. Oslo Børs var opp 0,1 prosent store deler av dagen og var sogar i minus deler av dagen.

Frontline fikk derimot juling på børsen torsdag. Lavere shippingrater har endelig begynt å gjennspeile seg i kursene, og aksjen falt 5,42 prosent.

Gjødselgiganten Yara fikk et kraftig rekyl torsdag. Aksjen var ned over en prosent ved starten av dagen, men da Potach – selskapets konkurrent i Canada – leverte sterkere utsikter spratt aksjen opp. Yara endte dagen med en oppgang på 2,03 prosent.

Dagens taper ble Canargo, som har korrigert kraftig etter den siste ukens ville oppgang. Aksjen endte ned hele 11,56 prosent. Forventinger som ikke ble innfridd på et investorseminar i dag har stor årsaker til nedturen i aksjen.

Dagens vinner ble uten tvil Tybring-Gjedde, som skal slå seg sammen med konkurrenten Advord og bli Nordens største innen kontorrekvisita. Aksjen endte opp 20,48 prosent.

Flatt på Wall Street

Det åpner flatt i USA etter at Goldman Sahcs skuffet markedet med svake resultater for andre kvartal.

S&P 500 åpner ned 0,02 prosent mens Dow Jones indeksen starter ned 0,1 prosent. Nasdaq-indeksen er uendret etter noen minutters handel.

Goldman trekker forventninger ned

På Wall Street så det ut til å bli en bra start på de toneangivende indeksene torsdag etter oppkjøp fra legemiddelgiganten Pfizer. Men da Goldman Sachs kom med svært dårlige resultater for andre kvartal sendte dette amerikanske indeksfutures ned.

At det kom svakere enn ventede tall om den amerikanske sysselsettingen gav heller ingen grunn til oppgang.

Det forventes nå en svak negativ åpning i USA, melder Reuters.

Frontline tynger markedet

Det åpnet ekspansivt på Oslo Børs torsdag, fyrt oppunder med høy oljepris og gode signaler fra utlandet.

Men ved lunchtider har markedet falt tilbake og er opp 0,12 prosent. Statoil er ned 0,2 prosent mens Norsk Hydro stiger 0,9 prosent.

Det er imidlertid i Frontline det er harde tider. Aksjen er ned 4 prosent og har dermed falt nærmere 8,5 prosent den siste uken. Dette gjør sitt til at markedet er slappere i Norge enn i resten av Europa torsdag.

Pan Fish stiger 4,66 prosent etter meldingen om at DnB NOR kommer til å selge seg ut, mens Tandberg TV stiger 2,89 prosent på meldingen om at selskapet har sikret seg en kontrakt i USA.

Oppgang er det også for Tybring-Gjedde, som meldte om at de slår seg sammen med konkurrenten Andvord og dermed skaper Nordens største aktør innen kontorrekvisita. Aksjen er opp hele 17,7 prosent. Riggselskapet PetroJack stiger 6,82 prosent etter innsidehandel.

Yara har kommet tilbake, etter å ha vært ned halvannen prosent. I skrivende stund er aksjen opp 0,76 prosent.

Canargo er igjen dagens taper etter at aksjen steg kraftig tidligere i uken. Aksjen er ned 4,18 prosent mens Petrolia Drilling er ned 4,05 prosent

I Europa er markedet sterkt fremdeles, og FTSE-100 i London er opp 0,42 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,43 prosent.

Åpnet sterkt men tikker ned

Det åpnet opp omtrent en halv prosent torsdag etter sterk oljepris og godt børsbilde i Europa. Men oppgangen snudde og i skrivende stund er markedet bare opp 0,1 prosent.

Det er Frontline som tynger børsen, og aksjen er i skrivende stund ned 3 prosent. Årsaken er svakere rater i stortankmarkedet, noe som skader inntjeningen til den tidligere pengemaskinen.

På grunn av stigende råvarepriser er Norsk Hydro og Statoil opp henholdsvis 1,1 prosent og 0,4 prosent torsdag mens Tandberg TV stiger 2,57 prosent etter en ny avtale med en amerikansk kabel TV-aktør.

Dagens vinner så langt er C.Tybring Gjedde, som stiger 9,34 prosent etter meldingen om at de slår seg sammen med konkurrenten Andvord. Selskapet blir dermed den største aktøren på kontorrekvisita i Norden.

Oppgang er det også for PetroJack, som stiger 3,98 prosent etter at Berge Gert Larsen, styremedlem i selskapet, har kjøpt seg opp.

Aker Seafoods stiger også videre etter gårsdagens opptur. Aksjen er i skrivende stund opp 3,77 prosent.

Blant taperne finner vi katalogselskapet Findexa, som faller 4,1 prosent på lavt volum mens gjødselgiganten Yara faller rundt 1 prosent da det er ventet noe svakere gjødselpriser i det korte bildet.

I Europa holder markedet seg. I London er FTSE-100 opp 0,32 prosent mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,44 prosent.

Oljeoppgang i vente

Det er en sommer for aksjer, kan det se ut som. Ikke bare ser de inflatoriske signalene ut til å dimme i USA, nøkkeltall fra Kina de siste dagene har vist at aktiviteten der ikke ser ut til å roe seg kraftig med det første.

Samtidig ser oljemarkedet ut til å holde koken, og de siste dagene har meglerhus etter meglerhus jobbet sine estimater opp for både Norsk Hydro og Statoil.

Signalene i det korte bildet er dermed godt for Oslo Børs, som kan få en bra dag torsdag. De siste uken i markedet har hovedindeksen løftet seg i underkant av 2 prosent.

DnB NOR melder nå for første gang at de har til hensikt å selge seg ut av sitt engasjement i Pan Fish, hvilket betyr at 24,4 prosent av aksjene dermed er tilgjengelige for den riktige prisen. Etter siste omsetning i Pan-aksjen er det aksjer for nærmere 560 millioner kroner skal ut i markedet.

C. Tybring-Gjedde melder at de går sammen med konkurrenten Andvord i en likeverdig fusjon av de to selskapene. Dette blir dermed Nordens største aktør innen dette markedet, hvilket kan være svært positivt for aksjen.

Datasikkerhetsselskapet Norman melder at selskapets toppsjef har avtrådt som adm. direktør for å ta over jobben i softwareselskapet Firm. Det er usikkert om dette kommer til å få stor innvirkning på kursen.

I Europa er det sterk i aksjemarkedet torsdag. I London er FTSE-100 opp 0,3 prosent etter åpning mens DAX-indeksen i Frankfurt er opp 0,48 prosent. I Stockholm stiger aksjene 0,25 prosent mens CAC-40 indeksen i Paris er opp 0,41 prosent.

Oppgang i Asia og USA

Det ble oppgang i det asiatiske aksjemarkedet torsdag etter en blanding av gode makrotall fra USA, deriblant oppgang i industriproduksjonen, samt oppgang i olje- og råvarepriser.

Morgan Stanleys Asia-indeks steg 0,2 prosent mens material-indeksen under denne steg 1 prosent. Asia-indeksen har dermed steget tre dager på rad.

Den australske S&P/ASX 200 indeksen steg 0,5 prosent og har dermed satt en ny historisk toppnotering.

Topix-indeksen i Tokyo steg 0,3 prosent

Inflasjon overskygget oljeprisen

Det ble på ny oppgang i det amerikanske aksjemarkedet i dag, og det på tross av en oljepris som skjøt over 56 dollar pr. fat intradag i New York i kveld.

Det var den ukentlige amerikanske oljelagerrapproten som igjen satte fart i oljeprisen i kveld, etter at OPEC beslutning om å øke produksjonskvoten ikke gjorde noe inntrykk på markedet på grunn av sin karakter av å kunne være et papirvedtak uten praktisk betydning.

Det var dagens bunke med makrotall i USA som skapte jubel i markedet, spesielt inflasjonsrapporten for mai. Den viste at prispresset i USA fortsatt ser ut til å være under god kontroll, noe som fikk markedet til å juble. Frykten for en ny rekke med renteøkninger har tid frem en rekke ganger siden nyttår, men ble igjen dempet i kveld.

I tillegg kom det gode tall for den amerikanske industrien som viste økning og høyere kapasitetsutnyttelse, det samme indikerte den volatile produksjonsindeksen for New York, som steg kraftig.

Dow Jones-indeksen logget femte dag på rad med oppgang, dog igjen kun svak. Indeksen steg 0,2 prosent til 10.566.37. Nasdaq-indeksen endte opp 0,3 prosent til 2.074,92, mens den brede S&P 500-indeksen steg 0,2 prosent til 1.206,58.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere