RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Hyene latter
Hyene latter Foto: Nico Smit

Hyenens latter avslørt

Har den det gøy? Se video

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Hyener er kjent for sine noe spesielle kommunikasjonsevner. Nå har forskere studert fenomenet og funnet ut i hvilke situasjoner de uttrykker seg på en tilsynelatende lattermild måte, skriver Livescience.

Les også: Dette gjør dyr bedre enn deg

Frustrasjon
Det har vært lite forskning på hvorfor hyenene ler. Gjennom å studere nyansene i lydene, og hvordan de utrykkes mellom individer i flokken har et forskerteam fra universitetet i Berkeley kommet fram til at latteren er frustrasjon.

- Når en gruppe hyener spiser et bytte hører man masse latter, spesielt når det er konflikt mellom individene, sier biolog Nicolas Mathevon som er gjesteprofessor ved universitetet i Berkeley.

Mathevon og hans team studerte 17 hyener i fangenskap. Dyrene ble studert ved universitet og forskerne målte lengde, frekvens og volum på lydende de utstøtte.

(Artikkelen fortsetter under video)

Se hyenene jakte og le her:

Les også: Kløktige aper regner matte

Sosial status
En av de avgjørende faktorene er individenes sosiale status innad i gruppen. Hyener som står langt nede på rangstigen har høyere frekvens og lyd enn de som står høyest på den sosiale rangstigen.

Hyenenes sosiale status er ganske spesiell, fordi de har et matriarkalsk samfunn, altså er hunnene øverst på rangstigen.

- Hunnene er dominante, og det er et sterkt hierarki, spesielt når de spiser. Latterlyden ser ut til å oppstå som et frustrasjonsutbrudd blant de hyenene som vanskeligere får ta del i måltidet enn de høyere på rangstigen, fortsier Mathevon.

Les også: Rosa dyr sjokkerer forskere

Komplisert
Forskerne har kun tatt for seg hyener i fangenskap og mener det trengs mer studier av dyrene i det ville, spesielt fordi de har komplekse sosiale strukturer.

Studien viser at hyenene har et bredt spekter av lyder de kommuniserer med, avhengig av alder, sosial status og forhold mellom individer. Forskerteamet anbefaler videre studier av individuell kommunikasjon for å se hvordan dyrene kommuniserer direkte med hverandre.

Studien er en del av en større analyse av vokal kommunikasjon blant ulike dyrearter. Arbeidet om hyenene vil bli presentert 21. mai i Portland, Oregon.

Har du en god dyrehistorie? Send tips til Dittdyr.no.

Få magasinet Dittdyr rett hjem i posten. Bestill her, kr 279 for seks utgaver:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere