RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyere aldersgrense kan gi lønnsløft til politiet

Oslo (NTB): Hvis politiet gir fra seg retten til å gå av med full pensjon som 57-åringer, kan de få 15- 20 prosent høyere begynnerlønn uten at det koster staten noe ekstra.

- Det vil uten tvil bedre rekrutteringen hvis nyutdannede politifolk får et betydelig lønnshopp, sier NHH-professor Terje Hansen, som har gjort beregningen for Bergens Tidende.

Leder for Politiets pensjonistforbund, Kjell R. Bjerke (75), gir forslaget full tilslutning.

- Det ville være helt fantastisk. Politiets Fellesforbund må innse at man må gi noe for å få noe igjen. Hvis særaldersgrensen kan byttes mot så mye høyere lønn, kan det ikke være noen tvil om at det riktige er å fjerne den, sier Bjerke.

De spesielle aldersgrensene for politifolk gjør at de fleste kan slutte med full pensjon allerede som 57-åringer. Ifølge en Fafo-utredning fra 2008 slutter 70 prosent av tjenestemennene når de er 57. Etter fylte 60 har så godt som alle gått av med pensjon. Professor Terje Hansen, som er ekspert på personlig økonomi og skatt, sier at særaldersgrensene som gjelder for politiet og enkelte andre grupper, for eksempel forsvaret, er svært kostbare for staten.

- En polititjenestemann med 450.000 kroner i årslønn kan i dag slutte som 57-åring og heve 297.000 kroner i pensjon. Med tillegg hvert år fram til fylte 67, blir det minst 3,5 millioner kroner i tiårsperioden, sier Hansen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere