RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyesterett avviste Tengs-saken

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Birgitte Tengs-saken bli ikke gjenåpent.

Det har Høyesterett bestemt. Høyesterett dermed tatt stilling til om fetteren ennå en gang skal få lov til å fremme sin begjæring om gjenopptakelse for lagmannsretten.

- Våre klienter er lettet over at det nå- etter 15 år - er satt et endelig punktum i saken og konstaterer at lagmannsrettens dom fra 1998 blir stående. de har fått sitt svar på hva som skjedde 6mai 1995, og håper det nå blir ro, sier advokat John Christian Elden, som representerer Birgittes foreldre, til Nettavisen.

Birgitte Tengs ble funnet drept på Karmøy 6. mai 1995. Fetteren ble i 1998 frikjent for drapet, etter først å ha blitt dømt i en lavere rettsinstans. Retten stadfestet imidlertid avgjørelsen om at han skulle betale 100.000 kroner i erstatning til hennes foreldre.

Den sivilrettslige delen av dommen har i en årrekke versert i det norske rettsvesenet og har også vært i menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg som dømte staten til å betale 1,2 millioner i erstatning til fetteren.

I mellomtiden har foreldrene til Birgitte Tengs fått de 100.000 kronene fra staten som har ettergitt kravet mot fetteren. Men han har utrykt at han ikke kan leve med den sivilrettslige dommen, og ønsket derfor å få den prøvet på ny.

I sin begrunnelse skriver Høyesterett følgende:

- Saken gjaldt hvorvidt de prosessuelle vilkårene for å realitetsbehandle en begjæring om gjenåpning av en lagmannsrettsdom fra 1998 var til stede. B ble i nevnte dom frifunnet for drapet på sin kusine, men dømt til å betale oppreisningserstatning til kusinens foreldre. Ankende part A anførte blant annet at B manglet rettslig interesse, og at begjæringen var fremsatt etter at den absolutte fristen for å begjære gjenåpning var utløpt. Begjæringen måtte derfor avvises.

(Nettavisen/Rogalands Avis)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere