RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
OPPHEVET: Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot mannen med henvisning til FNs flyktningkonvensjon.
OPPHEVET: Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot mannen med henvisning til FNs flyktningkonvensjon. Foto: Stig Martin Solberg

Høyesterett: Flyktninger kan ikke straffes for falske papirer

Sist oppdatert:
Flyktninger kan ikke straffes for å benytte seg av falske papirer når de flykter til Norge, slår Høyesterett fast, ifølge Dagbladet.

En kamerunsk statsborger som flyktet til Norge med falske papirer i fjor, har vunnet fram mot Justisdepartementet, skriver Dagbladet onsdag formiddag.

Høyesterett har opphevet utvisningsvedtaket mot mannen med henvisning til FNs flyktningkonvensjon. Flyktningkonvensjonen tar høyde for at det kan være nødvendig å ty til falske papirer for å komme seg til et trygt land.

60 dagers fengsel
Asylsøkere som raskt fremmer sin asylsøknad og har kommet direkte til Norge, skal ifølge konvensjonen kunne slippe straff for å ha brukt falske papirer.

I saken som Høyesterett behandlet ble den kamerunske asylsøkeren dømt til 60 dagers ubetinget fengsel for å ha brukt et falsk portugisisk oppholdskort sammen med sitt ekte kamerunske pass da han kom til Norge.

Mannen kom fra Moskva der han hadde søkt opphold etter å ha vært fengslet og forfulgt som homofil i sitt hjemland. Men også i Russland ble han forfulgt og hetset for sin homofili.

Søkte asyl raskt nok
Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) har ment norske myndigheter tolker flyktningkonvensjonen for strengt. I den engelske traktatteksten heter det at du må kreve asyl «without delay».

Riksadvokaten har tolket dette som «straks» i sine retningslinjer for hvordan påtalemakten skal håndtere straffbare handlinger i utlendingssaker.

Da den kamerunske statsborgeren i fjor ankom Gardermoen ble han tatt til side i passkontrollen, og han opplyste da etter hvert at han søkte asyl. Høyesterett tok i saken stilling til om mannen søkte asyl så raskt som flyktningkonvensjonen krever, og onsdag kom altså svaret.

- Retten har slått fast at Norge bryter Flyktningkonvensjonen, sier juridisk rådgiver i NOAS André Møkkelgjerd til NRK. ©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere