RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Tore Bruland (Rogalands Avis)

Høyesterett forkastet Trond Birkedals anke

Sist oppdatert:
Høyesterett har forkastet anken fra ekspolitiker Trond Birkedal, som er dømt til sju måneders fengsel for seksuell omgang med en 15-åring.

Den tidligere FpU-lederen og ordførerkandidaten for Fremskrittspartiet i Stavanger ble i Gulating lagmannsrett i fjor dømt til sju måneders ubetinget fengsel for seksuell omgang med en 15 år gammel gutt.

Dommen i lagmannsretten falt etter at påtalemyndigheten hadde anket over Stavanger tingretts frikjennelse av Birkedal på dette tiltalepunktet. Tingretten hadde dømt ekspolitikeren til 60 dagers fengsel, 40 av dem betinget, for forhold han hadde tilstått: Uanstendig atferd mot ni gutter.

Birkedal anket saken til Høyesterett fordi lagmannsretten fastsatte en ny samlet straff på sju måneder for alle forholdene, selv om han bare anket tingrettsdommen for punktet om seksuell omgang med en 15-åring.

Høyesterett gir Birkedal medhold i at det ikke var riktig av lagmannsretten å foreta noen helt ny og selvstendig vurdering av straffen for disse forholdene. Den samlete straffen lagmannsretten hadde fastsatt var imidlertid blitt riktig, slik at anken likevel ble forkastet.

Birkedal var selv til stede i Høyesteretts første avdeling da hans advokat, John Christian Elden prosederte saken for ham tirsdag.

Elden sa til NTB at hans ambisjon var at ankebehandlingen i Høyesterett skal ende med at straffeutmålingen for Birkedal kuttes fra sju måneders ubetinget fengsel til fem måneder, hvorav to betinget.

Birkedal har hele tiden hevdet han er uskyldig dømt for seksuell omgang med 15-åringen

Fakta om Birkedal-saken:

* 20. mars 2011 ble Trond Birkedal pågrepet og siktet for utuktig atferd.

* Han var da ordførerkandidat for Fremskrittspartiet i Stavanger og tidligere leder for FpU.

* 16. februar 2012 ble han i Stavanger tingrett funnet skyldig i uanstendig atferd mot ni gutter, blant annet ved bruk av falsk nettprofil og smugfilming av guttene på badet hans. Han ble dømt til 60 dagers fengsel, hvorav 40 betinget. Med fradrag av tiden han satt i varetekt, slapp han å sone.

* Han ble frifunnet for det alvorligste punktet i saken, seksuell omgang med en 15-åring.

* Påtalemyndigheten anket det ene punktet han ble frifunnet for, og ankesaken gikk i Gulating lagmannsrett fra 1. til 3. oktober 2012.

* Aktor Tormod Haugnes la ned påstand om ni måneders fengsel for Birkedal.

* 17. oktober 2012 ble Birkedal dømt etter tiltalen til en straff på sju måneders ubetinget fengsel. Han må også betale 60.000 kroner i oppreisning til fornærmede.

* Birkedal anket både over straffeutmåling, lovanvendelse og saksbehandling.

* Høyesteretts ankeutvalg bestemte at kun straffeutmålingen skal behandles i Høyesterett.

* Høyesterett behandlet saken tirsdag 5. februar og kjennelsen om at anken ble forkastet kom torsdag 7. februar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere