RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

– Når man kvoterer, innebærer det at man ikke velger den man ellers ville ha valgt, sier høyesterettsdommer dommer Jens E. Skoghøy.
– Når man kvoterer, innebærer det at man ikke velger den man ellers ville ha valgt, sier høyesterettsdommer dommer Jens E. Skoghøy. Foto: Aleksander Andersen (NTB scanpix)

Høyesterettsdommer mener kvotering senker nivået

Sist oppdatert:
Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy mener menn lar være å søke dommerjobber på grunn av kjønnskvotering, og at det faglige nivået senkes.

Dette kommer fram i fagboken «Avtalt prosess», som Skoghøy ga ut tidligere i år, skriver Dagens Næringsliv. Der skriver dommeren at «det lar seg ikke nekte at en fravikelse av kvalifikasjonsprinsippet ikke bare fører til at det faglige nivå blir lavere enn det som det ellers ville ha blitt, men også at det er mindre fristende for godt kvalifiserte menn å søke dommerstillinger».

– Når man kvoterer, innebærer det at man ikke velger den man ellers ville ha valgt. Det vil dempe interessen blant kvalifiserte menn, sier Skoghøy til avisen.

Skoghøy sier det er delte meninger om hvorvidt kontering faktisk oppfyller «en politisk ønsket målsetting» om kjønnsmessig balanse i domstolene.

Sorenskriver og leder i Den norske Dommerforening, Ingjerd Thune, er langt fra enig i Skoghøys påstand.

– Hvis han hevder at kvotering av for mange kvinnelige dommere har ført til redusert faglig kvalitet i norske domstoler, tar jeg sterk avstand fra en slik påstand, sier Thune.

– Det har nok skjedd at kvinner er blitt foretrukket fremfor menn, men det er hvis de stiller likt, sier Thune.

I faste dommerstillinger er det i dag 61 prosent menn og 39 prosent kvinner.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere