KØBENHAVN (Nettavisen): Kroverten er ikke i tvil. Han kaller den danske koronapassordningen betryggende og er glad restaurantgjestene kan hygge seg med øl, vin og snaps til maten.

- Ellers hadde vi ikke kunnet holde åpent, sier Johnni Frost.

Der Norge har skjenkestopp, har Danmarks innbyggere fortsatt muligheten til å gå på restauranter og ta seg et glass vin, øl eller en snaps til hvis de vil. Betingelsen er bare at de har et gyldig vaksinebevis eller nylig har testet seg.

- Selv om du har vært covid-syk eller er blitt vaksinert mot korona, kan du bli smittet. Likevel har koronapasset en effekt, mener den danske immunologen Jan Pravsgaard Christensen.

- Jeg tror koronapasset er med og gir befolkningen et større fokus på denne epidemien. Hvis du er vaksinert, så krever det ikke så mye. Det er bare å vise passet. Hvis du velger ikke å være vaksinert, så må du teste deg jevnlig for ha et gyldig koronapass. Det gir en årvåkenhet, sier professoren.

Krovert priser koronapasset

Koronapass-ordningen er blitt tatt godt imot og gjør at utelivet ikke er helt slukket, selv om nattklubber og kasinoer har måttet stenge. Johnni Frost, innehaver av en av Københavns tradisjonelle kroer, Husmans vinstuer, er en av dem som priser passet:

- Den fungerer betryggende. Kan man ikke vise fram koronapass, har man ikke adgang, sier han til Nettavisen.

- Her kan gjestene hygge seg med både øl, vin og snaps til maten. Hva om det hadde vært alkoholforbud, som i Norge?

- Så hadde vi ikke kunnet holde åpent. Folk går ut for å hygge seg, og den delen hører også med. Jeg vil hevde at kundegrunnlaget ikke hadde vært der hvis vi ikke hadde kunnet servere øl, vin og snaps, sier kroverten.

VIDEO: Frost betrygges av et gyldig vaksinebevis.

Samtidig fortsetter smittetallene å skyte i været i Danmark, nå helt og holdent drevet fram av omikron-varianten. Som Nettavisen skrev onsdag, øker også antallet sykehusinnleggelser på grunn av eller med covid, men ikke i samme takt som smitten. Usikkerheten er stor rundt hvordan epidemien vil utvikle seg de nærmeste månedene, men koronapasset har gjort at danskene har beholdt litt mer av hverdagens gleder.

Les også: Dansk smitte drives alene av omikron

Ekspert forsvarer passet

Nettavisen har snakket med Jan Pravsgaard Christensen, immunolog og professor ved Københavns universitet og en tilhenger av Danmarks koronapass-ordning. Han sier koronapasset har en oppdragende effekt. Han går samtidig i rette med de som ber om lettelser på restriksjoner nå. Her er et utdrag fra videochat-intervjuet:

- Er det noe poeng med koronapass i Danmark når dere uansett har vaksinert 78 prosent av den voksne befolkningen og de fleste kan delta i de aktivitetene som koronapasset gjelder for?

- Ja, koronapasset ble ikke laget for å fortelle deg om din status, om du er vaksinert eller akkurat har testet deg. Det vet du selv. Koronapasset ble laget for å fortelle omgivelsene hva som er risikoen ved å være sammen med denne personen, slippe deg inn på en restaurant en kafe eller hva det nå er, sier Christensen og forklarer hvordan ordningen etterhvert er blitt justert:

- Hvis man er vaksinert, har vært syk eller akkurat er blitt testet, så er risikoen for å bli smittet minimal. Derfor kan man delta i fellesskapet. Så har det kommet nye koronavarianter, delta og omikron. Vi har innsett at effekten av vaksinen ikke varer evig. Beskyttelsen er heller ikke uendelig når du har vært syk med korona tidligere. Derfor har man justert varigheten av koronapasset, slik at det gjenspeiler den perioden hvor det er mindre risiko for å bli smittet.

- Gir årvåkenhet

Selv med den svært smittsomme omikron-varianten i omløp, forsvarer professoren altså bruken av passet:

- Det er ikke en perfekt ordning. Vi vet at selv om man er vaksinert, så kan man bli smittet, spesielt med omikronvarianten. Men det har likevel en effekt. Det er ikke sånn at vaksinen plutselig har null effekt når det har gått tre måneder. Jeg tror koronapasset er med og gir befolkningen et større fokus på denne epidemien. Hvis du er vaksinert, så krever det ikke så mye. Det er bare å vise passet. Hvis du velger ikke å være vaksinert, så ber man folk teste seg jevnlig for ha et gyldig koronapass. Det gir en årvåkenhet. Du må ta et ansvar i samfunnet.

Fritt valg

-Det legger også et ekstra press på de uvaksinerte?

- Jo, men presset er ikke at du må vaksinere deg. Det er tross alt et fritt valg om du vil ha ubehaget med å la deg teste tre fire ganger i uken eller om du vil la deg vaksinere. Her er det rom for alle. Men det legger litt press på de uvaksinerte, som vi vet utgjør den største risikoen, på den måten at de må være mer oppmerksomme på hva de driver med i fellesskapets rom.

VIDEO: Taxisjåfør Laki i København ber om lettelser.

- For tidlig med lettelser

- Når vi ser at folk ikke blir så alvorlig syke med omikron-varianten, er ikke da tida inne for lettelser i restriksjonene her i Danmark?

- Ærlig talt, så tror jeg det er for tidlig i Danmark, sier professoren.

Han peker på at folk riktignok ikke synes å bli så syke med omikron, men peker på at Danmark primært har data fra den litt yngre del av befolkningen.

- Vi har ennå ikke data for den eldre del av befolkningen, den mest sårbare delen. Blir de alvorlig syke? Det har hele tiden vært et mål at vi skal holde epidemien så mye under kontroll av vi ikke overbelaster våre sykehus. Det kan godt hende at man ikke blir så syk av omikron, men vi har seks, syv ganger så mange smittede per dag nå med omikron enn vi hadde den gang deltavarianten florerte. Selv om halvparten av de omikron-smittede vil trenge behandling, så blir det likevel flere som kommer i kontakt med helsevesenet. Noen har også foreslått at vi bare lar epidemien rase i skolene og får det overstått. Men jeg tror ikke vi kan kontrollere en epidemi, slik at den bare rammer en del av befolkningen. Selv om skolebarna ikke blir alvorlig syke, tar de viruset med seg hjem og smitter far og mor. Og far og mor er kanskje sykepleieren som skal passe de eldre og sårbare på sykehuset eller assistenten på pleiehjemmet. Da risikerer vi smitte mellom generasjonene. Menneskeheten har gjort mange biologiske eksperimenter gjennom tidene. Dette eksperimentet tror jeg ikke vi skal kaste oss ut i. Jeg tror ikke man kan forutse resultatet og konsekvensene hvis man lar det stå til.

Les også: FHI-topp: - Veldig mange vil bli smittet, også vaksinerte

VIDEO: Restaurantsjef i Nyhavn om uteliv og koronapass.