Hyller samarbeidet med LO

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Jens Stoltenberg blåser i beskyldninger om politisk korrupsjon, og hyller samarbeidet mellom Ap og LO.

06.06.11 21:25

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) benyttet mandag talerstolen på LOs representantskapsmøte i Stavanger til å levere et varmt forsvar for det mangeårige fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap.

- Dette samarbeidet har vært en viktig del av selve den norske modellen, sier statsminister Jens Stoltenberg til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Bakteppet er blant annet Frp-leder Siv Jensens uttalelser til VG om at det er på tide at floraen av utidig tette bånd mellom Ap og LO blir avslørt.

- Dette er politisk korrupsjon og ville ikke kunne ha skjedd i noe annet land, sier stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp) til ANB.

Han reagerer spesielt på at Stoltenberg lover ytterligere økning av fradraget for fagforeningskontingent, som ANB meldte mandag.

- LO bruker 20 millioner kroner på støtte til de rødgrønne og så får fagorganiserte skattefradrag på nær 1,5 milliarder kroner. Det må sies å være god butikk, sier Tybring-Gjedde.

Full åpenhet
Stoltenberg sier med adresse til Siv Jensen at han godt kan avsløre at det fagligpolitiske samarbeidet har eksistert relativt lenge.

- Vi har samarbeidet i over 100 år. Det er en del av demokratiet at demokratiske organisasjoner som LO kan vedta å støtte partier. Vi har vært en pådriver for full åpenhet om dette, sier Stoltenberg til ANB.

- Det er ikke noe å avsløre, det er full åpenhet. Det som faktisk var hemmelig, var jo gavene som Høyre og Frp fikk fra velstående personer. Nå har vi heldigvis fått åpenhet om også det, konkluderer han.

- De som vil svekke fagbevegelsen på den politiske arenaen, kan bare glemme det, istemmer LO-leder Roar Flåthen.

Reverserte endringer
Da de rødgrønne overtok i 2005, var noe av det første de gjorde å reversere endringene i arbeidsmiljøloven som Bondevik-regjeringen gjennomførte med støtte fra Frp.

- Hadde ikke de rødgrønne tatt over, ville de tillitsvalgtes innflytelse i dag vært svekket, flere ville vært midlertidig ansatt, det ville vært mer bruk av overtid og flere ville ha fått økt arbeidstiden til 13 timer per dag, ifølge Stoltenberg.

Han mener høyrepartiene ser på arbeidsmiljøloven som selve problemet, og ikke at loven brytes. I det siste har også Høyre og Frp gått inn for å frata fagbevegelsen retten til å godkjenne ekstraordinære turnuser.

- Vi har en arbeidsmiljølov som gjør det fullt mulig å ha andre typer turnuser der det er nødvendig. De aller fleste søknader blir også innvilget, sier Stoltenberg.

- Det som kommer fra høyresiden er angrep på grunnleggende arbeidstakerrettigheter og forsøk på å svekke arbeidsmiljøloven, ifølge statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg.

Mandag var også første gangen i historien at en statsminister besøkte et LO-representantskap. (ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.