*Nettavisen* Nyheter.

Hyller Sharon under minneseremoni

Foto: (Reuters/NTB scanpix)

Israels ledere og USAs visepresident Joe Biden hyllet Ariel Sharon under minnemarkeringen for den tidligere statsministeren i Jerusalem mandag.

13.01.14 12:01

(NTB): - Du hvilte aldri i ditt lands tjeneste, når du forsvarte ditt land og fikk det til å blomstre, sa Israels president Shimon Peres.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Reuters/NTB scanpix

Biden fortalte om egne møter med Sharon og hans sterke følelser for hjemlandet og landskapet hvor han vokste opp.

Statsminister Benjamin Netanyahu benyttet anledningen til å advare myndighetene i Iran, som israelske ledere i mange år har ansett for å være en stor trussel. – Israel vil gjøre alt for å hindre Iran i å skaffe seg kjernevåpen, sa Netanyahu.

Også Midtøsten-utsending og tidligere statsminister i Storbritannia Tony Blair talte under minnestunden. Norge var representert ved ambassadør Svein Sevje og tidligere USA-ambassadør Wegger Strømmen.

Omfattende sikkerhetstiltak er iverksatt i forbindelse med seremonien og begravelsen til omstridte Ariel Sharon. Gravstedet på Sharon-familiens gård i Negev-ørkenen ligger bare én mil fra Gaza-stripen.

Visepresident Biden deltar også under begravelsen på gården mandag ettermiddag.

Åtte år i koma
Sharon lå i koma i åtte år siden han ble rammet av et slag i januar 2006, på høyden av sin makt.

Han døde lørdag, meldte den israelske hærens radio og henviste til medlemmer av Sharons familie.

Sharons helsetilstand forverret seg kraftig rett over nyttår, da flere av hans vitale organer sviktet. Han ble blant annet rammet av nyresvikt etter en operasjon i fjor høst.

I de åtte årene som har gått siden han falt i koma, har han stort sett vært helt bevisstløs. Men familien sier at han en sjelden gang imellom har åpnet øynene og rørt på fingrene.

Under en MRI-skanning i fjor ble det dessuten påvist «betydelig hjernevirksomhet» da han ble vist bilder av sin familie.

Ariel Sharon er en av Israels mest kjente generaler og politikere. Han skrev seg inn i Midtøstens historie gjennom rollen han spilte i militære invasjoner, bygging av jødiske bosetninger på okkupert land og den overraskende beslutningen om å trekke israelske soldater og bosettere ut av Gazastripen i 2005.

Hans kompromissløse holdning og hardhendte behandling av palestinerne ga ham kallenavnet bulldoseren, og han kalte sin selvbiografi «Warrior» (kriger).

Samtidig vil mange israelere huske ham som en sterk og handlekraftig leder som flere ganger endret det politiske landskapet. Han ledet Israels høyreside fra 2001 til 2006 og ble rammet av hjerneblødningen mens han var midt i en ny valgkamp.

Hyllet
Den kontroversielle Sharon ble i helgen hyllet av representanter fra alle politiske retninger i Israel som anerkjenner ham som en nøkkelfigur i landets fortsatt korte historie. Etter Sharons død er president Shimon Peres den eneste overlevende blant Israels grunnleggere.

Sharons dramatiske liv ble gjenstand for teppedekning i samtlige israelske medier. På lederplass var rosen og hyllesten fullstendig dominerende.

- Ariel Sharons liv og Israels liv var vevd sammen som én streng, skrev en kommentator i Yediot Aharonot, landets største avis.

Avisen minnet samtidig om det politiske motet han viste da han i 2005 tømte Gazastripen for jødiske bosettere.

Maktbruk
Men flere aviser minnet også om hans rolle og medskyldighet i massakrene på palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i 1982.

Selv Gideon Levy, av mange betraktet som Sharons bitreste israelske kritiker, omtalte den avdøde i positive ordelag, om ikke bare positive.

- Han var selvfølgelig Israels modigste politiker. Men han var også den grusomste. Han var den lederen som brukte brutal makt mer enn noen annen for å oppnå sine politiske mål. Men han var også en av noen få som erkjente maktens begrensninger, skrev Levy i den venstreliberale Haaretz.

Fakta om Ariel Sharon

* Født 27. februar 1928 i et bondesamfunn like nord for Tel Aviv. Foreldrene var hviterussiske immigranter.

* I 1945 blir han medlem av Haganah, en jødisk geriljagruppe som kjempet for å opprette staten Israel. Gruppen kjempet i krigen i 1948, og Israel fikk sin uavhengighet etter dette.

* I 1967 ledet Sharon en panserdivisjon under seksdagerskrigen hvor Israel erobret Vestbredden og Gazastripen, det østlige Jerusalem, Golanhøydene og Sinai-halvøya.

* I 1982 var Sharon hjernen bak invasjonen av Libanon hvor kristne militspersoner som var alliert med Israel, massakrerte mellom 800 og 2.000 palestinere i flyktningleirene Sabra og Shatila i utkanten av Beirut. Sharon blir tvunget til å gå av som forsvarsminister året etter på grunn av massakren.

* I 1999 tar Sharon over som leder for det høyreorienterte partiet Likud.

* I februar 2001 gjorde han et brakvalg, og ble statsminister i Israel.

* I august 2005 begynner Israel å dra alle soldater og bosettere fra Gaza som følge av Sharons kontroversielle løsrivelses-plan, noe som satt sluttstreken for 38 år med okkupasjon.

* 4. januar 2006 blir Sharon rammet av slag og faller i koma.

* 1. januar 2014: Sykehuset som Sharon var innlagt på, opplyser at hans helsetilstand er forverret. Han har da ligget i koma i åtte år.

* Lørdag 11. januar 2014 dør Ariel Sharon, 85 år gammel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.