*Nettavisen* Nyheter.

Hylles som et militært geni

Foto: KRT (Reuters)

Trolig har han ingen militær erfaring, men ifølge statlig fjernsyn er Kim Jong-un den beste lederen innen enhver våpengren.

08.01.12 21:31

Seoul (NTB-AFP): Nord-Korea hyllet søndag sin unge leder som et militærstrategisk geni i en ny propagandafilm på statlig fjernsyn.

Dokumentaren som ble sendt søndag handler om den nye lederens fortreffelighet, og viser bilder av Kim Jong-un på toppen av en stridsvogn. I filmen lovprises hans «ypperlige militære lederskap» til bilder av lederen som gir ordrer til soldater i artilleriet, marinen og luftforsvaret.

- Den respekterte kamerat Kim Jong-un er fullkomment kyndig i alle militære strategier og utviser ypperlig militært lederskap, heter det i filmen, hvor soldater hopper av glede når de ser unge Kim.

Det kommunistiske diktaturet utnevnte Jong-un, som trolig er rundt 28 år, til sin far Kim Jong-Ils «store arvtaker». Jong-Il døde 17. desember, og sønnen ble øverste leder for det nordkoreanske folket, hæren og landets eneveldige kommunistparti.

Fram til for et par år siden var få som visste noe særlig om Kim Jong-un, som antakeligvis ikke har noe militær erfaring. I filmen hevdes det imidlertid at Jong-un skrev sin første avhandling om militær strategi allerede da han var 16 år, og at han i prosessen bare sov tre-fire timer hver natt og ofte droppet måltider til fordel for studiene.

- Vår store general Kim Jong-il kalte ham for multitalentet, geniet av genier i militær kunnskap, sies det i filmen. (©NTB)

Se klipp fra propagandafilmen om Kim Jong-un under

HTML EMBED

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.