*Nettavisen* Nyheter.

Hylles som helt etter skytedramaet i Ottawa

Kevin Vickers, seremoniell vokter av den canadiske nasjonalforsamlingen, utpekes som den som til slutt skjøt og drepte mannen bak skytedramaet i Canada. Foto: Chris Wattie (Reuters/NTB scanpix)

Kevin Vickers hylles som en helt i Canada etter at han omtales som mannen som skjøt og drepte den antatte gjerningsmannen i skytedramaet i Ottawa.

23.10.14 10:05

Canadiske medier er fulle av bilder som viser Kevin Vickers (58) gå i korridorene i nasjonalforsamlingen med et håndvåpen i sin høyre hånd.

LES OGSÅ: Canadas statsminister: - Vi lar oss ikke skremme

Den tidligere politimannen har stillingen som seremoniell vokter av den canadiske nasjonalforsamlingen og sjef for vaktstyrken der. Ifølge øyenvitner var det han som til slutt skjøt og drepte den antatte gjerningsmannen Michael Zehaf-Bebeau.

En 24 år gammel soldat ble drept, og to andre personer er såret og innlagt på sykehus etter skytedramaet i det vanligvis så fredelige Canada.

– Alle detaljene er ikke klare, men parlamentsvokteren, den tidligere politimannen, er han som gikk mot gjerningsmannen, eller i hvert fall en av dem, og stoppet dette. Han gjorde en fantastisk jobb. Ut fra det jeg vet, skjøt han gjerningsmannen, sier Canadas statsråd for veteransaker, Julian Fantino, til avisa Toronto Sun.

Folkevalgte lå i skjul og tvitret om skytedramaet
Canadiske folkevalgte barrikaderte møterom eller gjemte seg i kott og på toaletter i timevis mens skytedramaet pågikk i korridorene utenfor.

Arbeidsdagen var så vidt kommet i gang onsdag da en væpnet mann tok seg inn i den canadiske nasjonalforsamlingen og begynte å skyte. Utenfor, på den andre siden av gaten, lå en soldat dødelig såret på bakken.

LES OGSÅ: Her skytes det i parlamentsbygningen

Men møtevirksomhetene i de politiske fraksjonene og komiteene ble brått avbrutt da lyden av skudd gjallet gjennom korridorene. Folk barrikaderte møterom med stoler og bord eller stengte seg inne på toaletter og i bøttekott.

Klikk på bildet for å forstørre.

Canadiske folkevalgte barrikaderte møterom eller gjemte seg i kott og på toaletter i timevis mens skytedramaet pågikk i korridorene utenfor. Foto: Handout (Reuters)


Statsminister Stephen Harper satt i et møte bare 20 meter fra stedet der gjerningsmannen til slutt ble drept.

Mange timer
Mange politikere tydde til Twitter for å fortelle familien at de var i sikkerhet.

«-Skudd løsnet under et partimøte. Minst 30 skudd. Folkevalgte strømmer ut. Jeg er trygg, sammen med 2 kolleger, men vi er fortsatt i fare», skrev Tony Clement fra det konservative partiet på sin twitterkonto.

«– Statsminister Harper var på møtet, men er nå i trygghet. Antar det ikke er trygt å gå ut ennå», skrev han få minutter senere.

Ti timer senere var fortsatt flere folkevalgte inne i parlamentsbygningen mens politiet samtidig gjennomsøkte store deler av Ottawa sentrum. Den antatte gjerningsmannen var drept inne i nasjonalforsamlingen, men politiet utelukket ikke at det kunne være flere gjerningsmenn der ute.

Først enda noen timer senere ble det konkludert med at gjerningsmannen trolig hadde operert alene.

– Mamma, jeg gjemmer meg
«– Venter fortsatt tålmodig her i Sentralbygningen. Jeg har fryktet at denne dagen ville komme og jeg ber for den falne soldaten», skrev Clement sent onsdag kveld.

Den canadiske journalisten Josh Wingrove tvitret et bilde av opposisjonspolitikeren Lysane Blanchette-Lamothe (30) som holdt tett rundt det lille barnet sitt. Inne i parlamentsbygningen er det nemlig en barnehage for politikernes og ansattes barn.

«– Mamma, jeg er ok, men jeg gjemmer meg», skrev konservative Michelle Rempel på sin twitterkonto kort tid etter at skytedramaet begynte.

Politikeren Sean Casey beskriver i en melding den store gleden av å endelig kunne gå på do etter flere timer innestengt på et lite rom.

«– Endelig har vi fått beskjed om at det er trygt å gå ut. Nå er det dokø. (©NTB)

HTML EMBED
var s=document.createElement("script");s.type="text/javascript";s.src="http://csp.picsearch.com/rest?e=7RbJtW_5Rjg3If65NlPAzDxh3aZMJ3yNUeFkGP0YewVF8tS3P7iabXogpNpgo-zwaAk0PHnfC8y76McB5FmvDgowHvG1FpHs5vANy-Xn2McwsqPDFhcyQBEu5RAFsxkAkEmJDNVlX_w&i="+typeof(ps);document.getElementsByTagName("head")[0].appendChild(s);Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.