Hylles som keiseren av couture

GIR SEG: Valentino er kjent for sine ekstravagante kjoler. Her er han under pret-a-porter moteuken i høst.

GIR SEG: Valentino er kjent for sine ekstravagante kjoler. Her er han under pret-a-porter moteuken i høst. Foto: (Stella)

Livet til kjolekongen, som denne måneden trekker seg tilbake, er fanget på film.

(SIDE2): Dokumentarfilmen har fått like gjerne fått den passende tittelen «Valentino: The Last Emperor». Filmen lanseres i forbindelse med designeren siste motevisning under den pågående haute couture moteuken i Paris.

Valentino Clemente Ludovico Garavani, bedre kjent som Valentino, annonserte i fjor høst at han som 75-åring pensjonerer seg fra designyrket.

Kom nær
Det er ikke småtteri den italienske designeren har vært med på i sine 45 år i motebransjen. Vanity Fair-journalist Matt Tyrnauer står bak dokumentaren han har brukt over to år på å lage.

- Vi ble sluppet inn i den innerste sirkelen, men vi måtte så godt som flytte inn for å få de virkelig ekte øyeblikkene. Valentino er hele tiden omringet av sine nære venner og kollegaer som etter hvert glemte at det var filmfolk i rommet, forteller Tyrnauer til Yahoo .

ELSKET: Valentino er elsket av kjendisene for sine kjoler, som ofte er å se på den røde løper. Her er han sammen med supermodellene Elle McPhearson og Iman. Foto: (Stella)

Stjernene forguder han
Valentino er elsket av stjernene verden over og har vært det i flere tiår. Jacqueline Kennedy var en av mange stilikon som falt fullstendig for designeren på 1960-tallet. Jackie bestilte hele seks svarte og hvite antrekk fra designeren, som hun brukte i årene etter ektemannen John F. Kennedys død.

Jackie brukte også Valentinos kjole da hun giftet seg med Aristoteles Onassis.

Valentino har hatt mange inspirasjonskilder i sin lange karriere, de spanske modellene Nati Abascal og Rosario Nadal har vært viktig for hans karriere. Filmstjerne Gwyneth Paltrow er også en nær venn og muse.

Til Cannes
Filmen tar oss med bak Valentinos design og viser oss hans hverdag, så vel som hans arbeid med noen av de vakreste kjolene moteverdenen har sett.

«Valentino: The Last Emperor» skal etter sigende vises under filmfestivalen Cannes i mai.

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.