AKERSHUS FESTNING, OSLO (Nettavisen): Forsvaret talte 71 identifseringen av russiske fly nær Norges grenser i 2012. Det er et et høyere tall enn på flere år.

Ifølge Forsvaret henger det sammen med at den russiske flyaktiviteten langs kysten har økt.

Men forsvarssjef Harald Sunde, som onsdag presenterte Forsvarets årsrapport, presiserer at det ikke var nødvendig for Forsvaret å avskjære noen fremmede fly i 2012.

LES OGSÅ: - Kan bli en av norgeshistoriens største feilinvesteringer

Klar til innsats på 15 minutter
Luftforsvaret har til en hver tid F-16 kampfly klare til innsats på 15 minutter. I fjor var disse flyene på vingene totalt 41 ganger for å identifisere fremmede fly, og det var på disse oppdragene russerne ble «tatt på fersken» 71 ganger.

Vi må tilbake til 2008 for å finne et høyere antall slike identifiseringer. Den gangen talte man 87 identifiseringer.

Vil koste 60 milliarder kroner
F-16 flyene utgjør en bærebjelke i Forsvaret, men de er gamle og skal skiftes ut med nye kampfly fra den amerikanske produsenten Lockheed Martin. Det er en anskaffelse det har vært mye diskusjon rundt. Prislappen er nå anslått å bli på svimlende 62,6 milliarder kroner i 2013-verdi.

De økonomiske rammene for Forsvaret i fjor var totalt på rundt 33 milliarder kroner i fjor. Kampflykjøp vil altså koste rundt regnet to års forsvarsbudsjetter. Norge har bestilt inntil 52 nye F-35, og dette blir Norges største offentlige anskaffelse noe gang.

Kritikere, som Rødt-leder Bjørnar Moxnes, mener det også kan bli norgeshistoriens største feilinvestering. Men i Forsvarsdepartementet og i Forsvaret anser man kampflykjøpet som tvingende nødvendig.

Nye kampfly regnes som et helt sentalt element og er tiltenkt en nøkkelrolle i det norske Forsvaret.

Avklart finansiering
Forsvarssjef Harald Sunde lar seg ikke skremme av beløpet som skal brukes på kampflykjøp.

- Jeg er tilfreds med at vi nå har avklart antallet fly og at vi har en avklart finansieringsordning, sa han i forbindelse med presentasjonen av Forsvarets årsrapport onsdag.

Det viktigste som skjedde i fjor i forhold til kampflyene, ifølge Sunde, var at Ørland ble valgt som framtidig kampflybase.

De fire første norske kampflyene skal etter planen leveres i 2015 og 2016. De skal brukes til trening av mannskaper i USA. De første flyene som kommer til Norge skal leveres i 2017.

Utfordringen for Forsvaret framover blir blant annet å tilpasse Luftforsvaret den nye virkeligheten der F-16 skal fases ut og F-35 skal inn.

Libya-suksess
Gamle F-16-fly til tross, deltakelsen i Libya-krigen og Natos bombetokt viste at det norske Forsvaret kan bidra med noe som alliansepartnerne etterspør. I Forsvarets årsrapport blir Operation Unified Protector i 2011 betegnet som en suksess som viste at Norge har et profesjonelt luftforsvar.

- Den norske deltakelsen og presetasjonen hadde neppe vært mulig uten et kontinuerlig målrettet arbeid med trening, øving og forbedring av kampflyvåpenet, heter det i rapporten.

Når det gjelder flykapasitet har Forsvaret nylig mottatt to NH-90 helikoptre, og et tredje skal leveres denne våren.

Forsvaret 2012 i tall