*Nettavisen* Nyheter.

Hyppigere kontroll av arbeids- svindel

Politiet ønsker seg mer midler for å få bedre oversikt over innvandrere uten lovlig arbeidstillatelse.

13.01.06 12:21

I ly av mørket i midten av oktober blir tre tyrkiske menn pågrepet i Bergen sentrum. Felles for dem alle er at ingen av dem har oppholdstillatelse - alle tre jobbet på serveringssteder.

Bare timer tidligere blir to gatekjøkken i Bergen sentrum stengt på grunn av flere forhold, mest fremtredende er at personene som jobber ved disse to stedene ikke hadde arbeidstillatelse.

- Man oppdager fra tid til annen at det er ulovlig arbeidskraft på disse stedene, forklarer avdelingdssjef ved utlendingsseksjonen i Hordaland politidistrikt, Kjell Moe til iBergen.no

Vil kontrollere hyppigere
For politiet er det vanskelig å full oversikt over hvor stort omfanget av innvandrere som jobber uten arbeidstillatelse.

- Det har gjerne med at vi har andre oppgaver på utlendingsekssjon at vi ikke kontrollere hyppigere. Jeg skulle gjerne sett at vi kontrollerte dette oftere, forklarer Moe.

- Det er gjerne ett ressursspørsmål, utdyper han.

I følge Moe blir kontroller av denne typen gjort sporadisk og gjøres først og fremst basert på tips.

- Ett utrolig dårlig system
Å i det hele tatt ha den fulle oversikten over hvem som har arbeidstillatelse eller ei er problematisk.

- Noe vi har sett som er vanskelig, er oppholds- og arbeidstillatelse. Dette er ett konglomerat, forklarer kontorsjef ved kontor for sjenkesaker i Bergen kommune, Gro Gaarder, til iBergen.no.

- Det er ikke alltid at skattemyndighetene har all informasjon. De kan skrive ut skattekort som ikke har tillatelse på dette området. Dessuten er det er ikke alltid politiet har den fulle oversikt. Det er ett utrolig dårlig system, i hvert fall den lille fliken jeg har sett, forklarer en oppgitt Gro Gaarder.

- På hvilken måte?
- Det er tydeligvis en hel del registre som ikke er samkjørt, ut i fra det lille jeg har sett må det være åpenbare mangler - bare det at man får ut skattekort uten arbeidstillatelse er jo et godt eksempel, sier en fortvilet Gaarder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.