*Nettavisen* Nyheter.

Hyppigere og grovere vold mot politiet

Stavanger (NTB): Mens vold ellers i samfunnet går ned, har fysiske angrep mot politiet økt i antall. Over 60 prosent av alle landets polititjenestemenn opplevde vold i tjeneste i fjor.

- Statistikken viser en klar økning i vold mot politiet generelt. Vi ser også at volden blir grovere, sier voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk ved Politihøgskolen (PHS) til NTB.

Hun påpeker at volden ofte utføres av folk i kriminelt belastede miljøer der politiet er sett på som hovedfiende. De ser det som legitimt å angripe politiet og terskelen for å gjøre det blir enda lavere hvis de i tillegg er ruset. I en artikkel i Politiforum påpekes det at volden ofte skjer på den tiden av døgnet da alle utesteder stenger og politiet står overfor mengder av fulle folk som velter ut av byens vannhull samtidig. Et av de groveste eksemplene fant sted i Oslo natt til 20. mai da en 33-årig politibetjent ble angrepet og fikk hodet trampet i asfalten så hjerneskallen knuste. Han overlevde, men det er uvisst om han kommer tilbake i jobben som politi igjen. Også i Stavanger og Sandnes har det den siste tiden vært en rekke dommer for vold utøvd mot politiet på nattetid i helgene.

- Risikoen for å bli utsatt for vold i tjeneste har økt betraktelig, sier Arne Johannessen, leder av Politiets Fellesforbund, til ABC Nyheter.

Han mener politiet over tid har funnet seg i for mye, både av trakassering, å bli spyttet på og utsatt for vold i tjeneste. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.