RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre bykser fram

Foto: Sørbø, Krister (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Høyre går fram 3,3 prosentpoeng til hele 35,2 prosent oppslutning og får rent flertall sammen med Frp.

Det viser Opinion Perducos stortingsvalgmåling for Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) i januar.

Ap går 0,7 prosentpoeng tilbake til 28,7 prosent, mens Frp har samme tilbakegang til 15,4 prosent oppslutning.

Småpartiene ligger på firetallet, og SV, Sp og Venstre balanserer nærmest sperregrensen. Rødt er inne med to mandater og 2,4 prosent oppslutning.

- Dette er veldig hyggelige tall, og det er fortsatt solid borgerlig støtte. Vi forsterker dessuten posisjonen i januar, en måned etter juleferien da Høyre tradisjonelt har gått litt tilbake, sier Høyre-leder Erna Solberg til ANB.

- Det er en risiko
Valgforsker Bernt Aardal slår fast at det ligger en risiko for partiet i at nær sagt alle velgerne fra 2009 er mobilisert, samtidig som tilstrømningen er stor fra andre partier.

- Høyre holder seg relativt solid, men det er en risiko når man samler velgere fra så forskjellige hold. Er det mange her som er misfornøyd med regjeringen, uten at de er så begeistret for Høyres politikk? Det skal godt gjøres å holde på alle når valgkampen starter, sier Aardal til ANB.

- Alle sa at vi var fullmobiliserte da vi lå på 28 prosent. Så har vi jo sett bedre tall etter det, kontrer Erna Solberg.

- Men vi merker at det gires opp med angrep på oss, der det snakkes om vår politikk slik at vi ikke kjenner den igjen. Vi skal holde fast ved at vi har bedre ideer og løsninger enn regjeringen, legger hun til.

Hun slår fast at mye er bra her i landet, men at regjeringen tar æren for en for stor del av det.

- Vi skal ikke ha voldsomme forandringer, men mye kan gjøres bedre. Vi må ikke bli selvtilfredse i Norge, mener Solberg.

Her er alle tallene:

* Ap - 28,7 prosent (tilbake 0,7)

* SV - 4,2 prosent (tilbake 1,3)

* Sp - 4,1 prosent (tilbake 0,5)

* Høyre - 35,2 prosent (fram 3,3)

* KrF - 4,9 prosent (fram 0,3)

* Venstre - 4,0 prosent (tilbake 0,5)

* Rødt - 2,4 prosent (fram 0,8)

* Andre - 1,1 prosent (tilbake 0,8)

Ap: - Gjør meg optimist
Bernt Aardal har de siste månedene sett at stadig flere rødgrønne velgere setter seg på gjerdet eller går til andre partier.

- Det er en oppmagasinert misnøye. De rødgrønne kommer ikke unna den tunge ryggsekken det er å ha styrt i åtte år, for det forventes også mer da, sier Aardal.

Han mener at de rødgrønne både må komme opp med gode saker og samtidig unngå en forvarsposisjon hvis de skal komme på offensiven. Aardal peker på at det har blitt mer krevende å skulle ta Høyre på skattekutt og store ideologiske motsetninger ettersom partiet bevisst legger seg inn mot sentrum.

Stortingsvalget blir et retningsvalg, lyder svaret fra Aps partisekretær Raymond Johansen.

- Vi skal snakke om vår politikk og vise at vi har løsningene som gir folk en bedre hverdag. Vi må få fram forskjellene mot dem som vil ta Norge i en annen retning. Mange av de velgerne som ennå ikke har bestemt seg, deler vårt verdisyn. Det gjør meg optimistisk og viser at vi kan få større oppslutning hvis vi står på, sier Johansen til ANB.

Høyre og Fremskrittspartiet ville ha fått solid flertall sammen dersom det var stortingsvalg nå. Partibarometeret til Opinion Perduco gir 61 mandater til Høyre og 28 til Frp.

De rødgrønne partiene ville ha endt opp med bare 64 mandater til sammen, 22 færre enn ved stortingsvalget i 2009.

Bakgrunnstallene viser at Høyre er fullmobilisert med en lojalitet på over 90 prosent blant dem som stemte på partiet i 2009. Hver fjerde av dem som stemte Frp eller Venstre sist, har nå gått til Høyre, som spiser fra alle. Samtidig sitter hver fjerde tidligere Ap-velger på gjerdet, og i både SV, Sp og Venstre er usikkerheten enda større.

(ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere