RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre fosser frem i ny måling - Ap raser


Høyre er det største partiet på NRKs ferske måling og også målingens vinner. Samtlige borgerlige partier går frem, mens samtlige rødgrønne partier går tilbake.
Høyre er det største partiet på NRKs ferske måling og også målingens vinner. Samtlige borgerlige partier går frem, mens samtlige rødgrønne partier går tilbake.
Sist oppdatert:
Høyre-rekord i ny NRK-måling. Ap med rekord feil vei.

Alle de fire flertallspartiene går frem fra november. Det er første gang mens Solberg er statsminister at alle fire partiene kommer styrket ut av den første NRK-målingen etter budsjettavtalen.

Samarbeidspartiene

Høyre er det største partiet på målingen og også målingens vinner. Med en framgang på 0,9 prosentpoeng til 26,8 er Høyre dermed prosentpoenget større enn Arbeiderpartiet. Frp og Venstre løfter seg begge 0,2 prosentpoeng til 14,7 og 3,9 prosent, mens KrFs oppslutning øker med 0,4 til 4,6 prosent.

– Jeg tror at folk ser at vi får til politikk, og at de liker den politikken vi får til. Det har vært en høst som har sørget for at regjeringen har fått gjennomslag for budsjettet og viktige saker som landmaktutredningen, sier statsminister Erna Solberg (H).

Selv med Venstre under sperregrensen oppnår de fire samarbeidspartiene flertall med 87 mandat, skriver NRK.

Går tilbake

Ap faller til 25,8 prosent, en nedgang fra svake 26 prosent i forrige måling. Oppslutningen om Arbeiderpartiet har falt jevnt og trutt det siste året. På NRKs måling 2. november 2016 hadde partiet en oppslutning på 37,4 prosent. I stortingsvalget fikk de 27,4 prosent oppslutning. Partiet har gått tilbake i samtlige av Norstat/NRK-målingene etter valget.

  AP-leder Jonas Gahr Støre.

De rødgrønne partnerne Sp og SV faller også på målingen, med henholdsvis 0,5 prosentpoeng til 11,2 og 0,4 til 7,1. Rødt faller 0,7 til 1,7 prosent.

De tre rødgrønne partiene får kun 80 mandat, som gir den svakeste Norstat/NRK-målingen for disse partiene etter valget.

Støre kunne fått flertall med SV, Sp og KrF dersom KrF ville byttet side. De fire partiene oppnår 88 mandat på denne målingen.

Alle endringene er innenfor feilmarginene, ifølge NRK.

Ap i krise

Lørdag slo Kolberg fast i Klassekampen at hans eget parti står midt i en politisk krise etter høstens valg og konkluderte med at Ap er i ferd med å glemme sin ideologiske begrunnelse.

I KRISE: Thorbjørn Berntsen.

Nå får han støtte fra Thorbjørn Berntsen som mener partiet har inngått for mange kompromisser og blitt for utydelige politisk.

– Jeg vil ikke snakke ned Ap, men det er viktig at vi igjen blir tydelige på tradisjonelle og viktige områder. Det viktigste budskapet Martin kommer med, og som jeg i stor grad er enig med ham i, er at vi må bli tydeligere ideologisk, sier han til avisen.

Berntsen trekker fram kampen mot private velferdstjenester, boligmarkedet og salg av statlige selskaper som tre områder der han ønsker en ideologisk venstredreining.

– Kampen mot profitt på omsorgs- og velferdstjenester er et område der vi kunne gått i front og båret fanen. En rettferdig sosial sektor hvor ingen har sugerør inn i statskassa, er et av varemerkene til sosialdemokratiet, sier han.

Les mer: Berntsen støtter Kolbergs syn på et Ap i politisk krise

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere