RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Her sitter Kaci Kullman Five ved siden av USAs president Barack Obama, som fikk Nobels fredspris i 2009. Til venstre sitter Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland.
Her sitter Kaci Kullman Five ved siden av USAs president Barack Obama, som fikk Nobels fredspris i 2009. Til venstre sitter Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland. Foto: Olivier Morin (AFP)

Høyre nominerer Five og Syse til nobelkomiteen

Sist oppdatert:
Høyres stortingsgruppe nominerer forskeren Henrik Syse til Den Norske Nobelkomité, ved siden av veteranen Kaci Kullmann Five.

Det opplyser parlamentarisk leder Trond Helleland, som sier de har valgt Syse etter debatten om ny «input» til komiteen.

– Han er en fremragende forsker og filosof. Han er kjent som en selvstendig tenker og en person med stor integritet, som har veldig god kunnskap om mye som rører seg rundt omkring i verden.

– Jeg tror det er en spennende fornyelse og foryngelse av komiteen, sier Helleland til NTB.

– Ingen aktiv mening

Arbeiderpartiet renominerer Thorbjørn Jagland, som i dag er leder av komiteen, bekrefter partileder Jonas Gahr Støre etter partiets gruppemøte onsdag.

Det har vært spekulert om at Jagland kan bli kastet som leder, ettersom det nå blir borgerlig flertall i komiteen.

Høyres Trond Helleland påpeker at det har skjedd før at en tidligere leder har fortsatt som vanlig medlem av komiteen, men både han og Støre viser ellers til at det er komiteen som velger sin leder.

– Hvordan komiteen fordeler oppgaver avgjør komiteen når den trer sammen. Det har ikke vi tenkt å ha en aktiv mening om, sier Støre.

– Oppegående og erfarne

Han vil heller ikke si noe om hvorvidt en utskifting av lederskapet kan bekrefte inntrykket av at de som sitter med makten i Norge, styrer Nobelkomiteen.

– Jeg har ingen behov for å spekulere rundt utfallet. Denne komiteen består av veldig oppegående, erfarne personer, som kan ta fullt ansvar for å konstituere seg svarer Støre.

Henrik Syse (48) er seniorforsker ved fredsforskningsinstituttet PRIO.

Kaci Kullmann Five har vært medlem av Nobelkomiteen siden 2003 og var varamedlem fra 2000 til 2003. Hun er i dag nestleder av komiteen, som består av fem personer.

Inger-Marie Ytterhorn (Frp) og Berit Reiss-Andersen (Ap) sitter i komiteen for perioden 2012-1017, og deres plasser er altså ikke på valg i år. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere