RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre reagerer på at kommunen gir 40.000 kroner til hønsehus


UENIG OM PENGEBRUKEN: James Stove Lorentzen i Høyre mener Oslo kommune ikke skal sponse kompostbinger og hønsehus. Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har så langt delt ut flere millioner til urbant landbruk.
UENIG OM PENGEBRUKEN: James Stove Lorentzen i Høyre mener Oslo kommune ikke skal sponse kompostbinger og hønsehus. Lan Marie Nguyen Berg (MDG) har så langt delt ut flere millioner til urbant landbruk.
Sist oppdatert:
– Vi er skeptiske til at byrådet sponser hønsehold. Folk må betale selv, sier James Stove Lorentzen (H).

De folkevalgte vil gjøre Oslo «grønnere og mer spiselig». Kommunen oppmuntrer til urbant landbruk med en egen tilskuddsordning på 2 millioner kroner.

Av dette delte Oslo kommune ut 41.696 kroner til 3 hønsehus med til sammen 17 høner i 2017. I tillegg hadde Bymiljøetaten en konsulent som skulle svare på spørsmål om hønsehold.

Dette har fått Oslo Høyre til å reagere. Partiet har bedt ansvarlig byråd, miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG), svare på hvor mange høner og hønsehus byrådet har satt mål av seg at det skal være i løpet bystyreperioden.

I tillegg har høyrepolitikerne bedt Berg redegjøre for hvorvidt kommunen går svanger med en egen fagperson på birøkt. Det viser et notat Nettavisen har fått tilgang på.

– Folk må betale selv

Overfor Nettavisen utdyper partiet spørsmålene til byrådet:

– Vi mener det er bra at dagens byråd følger opp det forrige byrådets initiativ, for øvrig Oslos første landbruksmelding, men vi er skeptiske til at byrådet blant annet sponser hønsehus, kompostbinger og innendørs salatdyrking, sier James Stove Lorentzen (H).

– Da mener jeg det vil være mer fornuftig om kommunen støtter frivillige organisasjoner og foreninger som arbeider for økt kunnskap og utbredelse av urbant landbruk, fortsetter Lorentzen, som er leder Helse- og sosialkomiteen i bystyret i Oslo.

Fakta: Fakta om tilskudd til urbant landbruk

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Oslo kommune skal dele ut to millioner i 2018.

Tilskuddsordningen skal bidra til økt kunnskapsutvikling og mer urban landbruksaktivitet i Oslo, ved å gi støtte til tiltak som opparbeidelse av parsellhager, oppføring av dyrkekasser, bikuber, hønsehus og lignende, hovedsakelig på fellesarealer i borettslag og sameier i Oslo.

Hentet fra nettsidene til Oslo kommune.

Høyrepolitikeren viser til at det allerede finnes aktivitetsgårder og organisasjoner med spesiell kompetanse som kan deles med skoler, barnehager og andre som er interessert i å lære mer.

REAGERER PÅ SPONSING: James Stove Lorentzen i Høyre mener folk må kunne betale for hønsehold og kompostbinger selv,

– Kostnader til kompostbinger og dyrkekasser er så lave at det mener jeg folk må betale for selv. Vi kan ikke sponse folks hobbyer, sier høyrepolitikeren.

Har ingen «hønsekonsulent»

Byråd Lan Marie Nguyen Berg (MDG) skriver i sitt svar til Høyre at det i 2017 kom inn totalt 192 søknader der det søkes om alt fra 2000 til 800.000 kroner, og total søknadssum er på 12 millioner kroner.

– Jeg har ikke tall på antall hønsehold i Oslo kommune per 1 januar 2017, da hønsehold i Oslo ikke er registreringspliktig, skriver hun i sitt svar.

Berg påpeker at Bymiljøetaten ikke har én konkret ansatt som arbeider med hønsehold, ei heller birøkt, men ansatte som arbeider med urbane landbrukstiltak generelt.

– På siden om informasjon om hønsehold er imidlertid navnet på en saksbehandler i Bymiljøetaten oppgitt. Dette er trolig bakgrunnen for antakelsen om at Bymiljøetaten har en konkret ansatt med ansvar for hønsehold, fortsetter MDG-politikeren.

Ifølge Høyre skal kontaktdetaljene til konsulenten ha blitt fjernet fra nettsiden etter at partiet problematiserte tilskuddsordningen.

Støttet insektshotell

Totalt mottok over 3500 boenheter i Oslo en form for støtte gjennom tilskuddsordningen for urbant landbruk i 2017.

TATT BORT: Konsulenten som skulle svare på spørsmål om hønsehold er tatt bort fra nettsidene til Oslo kommune. Nettavisen har sladdet navnet og kontaktdetaljene til vedkommende.

Les også: Byrådet vil stoppe gjennomkjøring i Oslo

En oversikt Nettavisen har fått tilgang til, viser at Bymiljøetaten innvilget støtte til rundt 1000 dyrkekasser med til sammen 650.000 kroner, 17 kompostbinger fikk samlet 74.000 kroner, 1 regnvannssamler fikk 3000 kroner og 1 insektshotell fikk 2000 kroner.

Se egen oversikt nede i saken.

Fikk ubehagelige henvendelser

Nettavisen har vært i kontakt med Lan Marie Nguyen Berg. Hun ønsker ikke å svare på spørsmål, men henviser til Bymiljøetaten.

– Flere søkere til tilskuddsordningen i 2017 søkte støtte for å drive med høner i byen. Det var lite utfyllende informasjon tilgjengelig om dette på nett, og i forlengelsen av at Bymiljøetaten oppgraderte sine nettsider om urbant landbruk i fjor, ble det også lagt ut kontaktinformasjon til en av etatens ansatte, som kunne svare på spørsmål rundt hønsehold i byområder, skriver kommunikasjonsdirektør Richard Kongsteien i Bymiljøetaten i en E-post til Nettavisen.

Han forteller at kontaktinformasjonen til hønsekonsulenten for kort tid siden ble fjernet, men det var ikke fordi Høyre problematiserte dette.

DELTE UT TO MILLIONER: Totalt mottok over 3500 boenheter i Oslo en form for støtte gjennom tilskuddsordningen for urbant landbruk i 2017.


– Vedkommende fikk en del ubehagelige henvendelser på telefonen sin, fortsetter Kongsteien i Bymiljøetaten.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på E-post, eller ring 02060.

Kommunikasjonsdirektøren påpeker at Bymiljøetatens arbeid følger politiske føringer.

– Satsingen på urbant landbruk og tilskuddsordningen er besluttet av Byrådet, skriver han.

Hva synes du om tilskuddsordningen fra Oslo kommune? Si din mening i kommentarfeltet!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere