RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lise Åserud (NTB Scanpix)

Høyre-topp åpner for forbud mot sexsalg

Sist oppdatert:

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) mener Stortinget bør vurdere et forbud mot salg av sex. Regjeringen vil ikke avfeie forslaget uten videre.

– I regjeringsplattformen står det at regjeringen vil evaluere dagens sexkjøpslov og komme tilbake til eventuelle endringer i en stortingsmelding. Vi tar med oss innspillet til byrådslederen, men konkluderer ikke med noe før etter evalueringen, sier statssekretær Himanshu Gulati (Frp) i Justisdepartementet til NTB.

Han legger til at forslaget ikke har vært diskutert i regjeringen og viser til at den norske debatten stort sett har dreid som om hvor vidt det skal være tillatt å kjøpe sex eller ikke.

– Umulig å nekte
Både Høyre og Fremskrittspartiet gikk imot lovendringen i 2009, som kriminaliserte horekunder ved å gjøre det forbudt å kjøpe sex i Norge.

Omfanget av gateprostitusjon i sentrumsgatene får Høyres byrådsleder Stian Berger Røsland i Oslo til å tenke i nye baner. Selv om han er kritisk til loven, mener han det ikke gir mening å oppheve den.

– Det vil i praksis åpne for fullstendig frislipp. Jeg har kommet til at Stortinget tvert imot må vurdere den andre ytterliggående muligheten – å forby både kjøp og salg av sex, sier han til Dagbladet.

Avisen kunne i en større reportasje søndag fortelle at sexsalget i hovedstaden flytter seg fra området rundt Akershus festning til øvre deler av Karl Johans gate på sen kveldstid.

At sexsalg forekommer rett utenfor dørene til landets nasjonalforsamling, er noe stortingspresident Olemic Thommessen (H) har merket seg.

– Jeg jobber ofte sent om kveldene, og det har ikke vært mangel på tilbud de siste dagene. De siste tre ukene har det vært nesten hver dag, sier Thommessen til Dagbladet.

Ap kritisk
Arbeiderpartiet er kritisk til forslaget om å forby salg av sex.

– Til nå har vår vurdering vært at prostituerte er i en sårbar situasjon og at det ikke er hensiktsmessig å kriminalisere salg av sex. Det er menneskehandel vi vil til livs, sier justiskomiteens leder Hadia Tajik til NTB.

Hun understreker at også Arbeiderpartiet ønsker en evaluering av dagens sexkjøpslov og at erfaringene fra denne vil avgjøre hvordan partiet stiller seg til lovverket i framtiden.

Aps gruppeleder i Oslo bystyre Libe Rieber-Mohn er mer kategorisk i sine anskuelser.

– Byrådslederen vil kriminalisere salg av sex. Der svaret burde være respekt og omsorg, svarer Høyre med straff og farligere hverdag for jentene, skriver hun på Twitter søndag. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere