RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyre-topp kritisk til sosialhjelp-smutthull

Oslo (NTB): EØS-borgere i Norge får etter bare to uker i arbeid rett til sosialhjelp. Høyres Torbjørn Røe Isaksen frykter «smutthullet» i loven kan bli utnyttet.

Røe Isaksen har fått en bekymret melding fra en Nav-ansatt som har stått overfor en klient med krav om sosialhjelp i hånden, skriver Dagens Næringsliv.

En ny forskrift i sosialtjenesteloven fra 1. januar presiserer EØS-borgernes rettigheter. Kan disse fremvise en arbeidsavtale på 14 dager eller mer, får man et registreringsbevis uten utløpsdato og som gir rett til dagpenger, eventuell sosialstønad og hjelp til bolig.

- Med stadig større forskjeller mellom velstandsnivået i Norge og spesielt land sør i Europa kan en slik mulighet bli utnyttet når den blir kjent. Og erfaringen er at slike sprekker i systemet blir oppdaget. Da er det en stor potensiell fare for at flere kommer til Norge for å spekulere i en grenseløs ordning, sier Røe Isaksen.

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm (Ap) bekrefter at det kan være et smutthull i loven og sier departementet er oppmerksom på at det kan være tilfeller der EØS-borgere med registreringsbevis søker økonomisk sosialhjelp selv om oppholdsretten er bortfalt. Bjurstrøm har derfor satt i gang en gjennomgang av omfanget for å finne ut om noe eventuelt bør gjøres for å hindre at noen får utbetalt stønad de ikke er berettiget til. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere