RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stian Lysberg Solum (Scanpix)

Høyre vil støtte asylmottak i Hellas

Sist oppdatert:
Høyre-leder Erna Solberg vil at Norge skal støtte asylsmottak i Hellas for å demme opp asylstrømmen.

Norge har rekordtilstrømning av asylsøkere, og nye anslag tilsier at Norge i år kan få 20.000 nye asylsøkere.

Mange av dem kommer fra EU-land som ikke registerer dem, men skyver dem videre.

Dette vil Høyre-leder Erna Solberg gjøre noe med: - Problemet i dag er at alle land forsøker å redusere asylstrømmen og at man bare skyfler problemet videre til det neste landet, sier Solberg til Nettavisen etter foredraget i den liberale tankesmien Civita.

Felles asylpolitikk i EU
Solberg ønsker at EU og Norge (via EØS-avtalen og Schengen-avtalen) skal ha felles asylpolitikk.

- Det er urimelig at Hellas skal ta hele belastningen selv. Samtidig er forholdene helt utålelige ved asylmottakene i landet. Derfor ønsker jeg at Norge skal ta initiativ for å se hva vi kan hjelpe dem med, sier Solberg.

Høyre ønsker ikke norske asylsmottak i Hellas, men at Norge støtter Hellas økonomisk og på andre måter med å bygge flere og bedre asylsmottak for å stanse asylstrømmen videre.

I debatten tok hun med en liten finte til Siv Jensen: - Dette håper vi å få Fremskrittspartiet med på, det er jo et stykke unna Norge.

Les også:Frp vil opprette norske asylmottak i utlandet

- Færre skal stå utenfor
Høyre-lederen fikk en times taletid uavbrutt for å forklare hva partiet står for og hvilket Norge partiet ønsker.

Her er livedekningen du også kunne fulgt på Twitter:Fulle hus for Erna

Hun kunne brukt Arbeiderpartiets slagord «Alle skal med», men med tillegget «Det skal lønne seg å jobbe».

- Når en av fem har så alvorlige lese og skrivevansker at de ikke klarer seg i yrkeslivet og når vi har 341.500 på uføretrygd i arbeidsfør alder, så betyr det at vi må gjøre mer for å få folk tilbake fra utenforskapet, sa Solberg.

- Somaliske kvinner bør jobbe
Høyre-lederens viktigste budskap er at Norge ikke har et bærekraftig samfunn med så mange på trygd eller stønad, samtidig som eldrebølgen vil kreve flere hender i helsevesenet. Derfor er det viktig å lage ordninger som får folk fra utenforskapet og inn i arbeidslivet.

- Det må lønne seg å jobbe. I dag gjør det ikke det for alle. Ta for eksempel en firebarnsmor fra Somalia. Normalt vil hun ha dårlige kvalifikasjoner for et norsk arbeidsliv og ende opp med en dårlig betalt jobb. For henne vil det være økonomisk lønnsomt å gå hjemme og motta stønad. Hvis vi ikke våger å gjøre noe med det, vil vi aldri lykkes med integreringspolitikken.

Derfor foreslår Solberg at trygdemottakere kan motta en del trygd mens de begynner i dårlige betalte jobber, slik at det skal lønne seg å jobbe.

Tror på en borgerlig regjering
Høyre-lederen tror Norge får en borgerlig regjering hvis landet får borgerlig flertall etter valget. - Jeg tror politikere som går til valg på et program er rasjonelle, og at de vil støtte den regjeringen som gir størst gjennomslag for sakene deres - også om de ikke sitter i regjeringen. Dessuten vil en mindretallsregjering - om den består av Høyre og Frp eller av Høyre og sentrumspartiene - måtte lytte til de som ikke er med.

- De fire borgerlige partiene har så mange saker hvor vi har felles syn - som skole, helsekøer, forholdene for små og mellomstore bedrifter - for ikke å snakke om avvikling av formueskatt og arveavgift. Jeg tror alle partiene er så rasjonelle at vi vil få en borgerlig regjering etter valget hvis vi får et borgerlig flertall, sier Erna Solberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere