RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyreekstremister dømt i Sør-Afrika

Pretoria (NTB-AFP): 20 menn som var tiltalt i forbindelse med en sammensvergelse for å drepe Nelson Mandela og jage alle svarte ut av Sør-Afrika, er kjent skyldig i høyforræderi.

Rettssaken mot Boeremag-organisasjonen, som planla et høyreorientert kupp i 2002, varte i nesten et helt tiår før de siste 20 tiltalte mandag fikk sin dom.

Flere titall mennesker ble skadd og en person ble drept i en serie eksplosjoner i Soweto utenfor Johannesburg da organisasjonen forsøkte å skape kaos i landet i oktober 2002.

Organisasjonen planla å ta kontroll over militærbaser, erstatte regjeringen til president Nelson Mandela med en helhvit regjering og jage alle svarte og alle indere ut etter at landet var destabilisert av bombeattentater.

Opplesningen av kjennelsen startet 26. juli og ble først ferdig mandag da alle 20 tiltalte ble dømt for høyforræderi. Fem ble også dømt for drap og planer om å drepe Mandela. Straffeutmålingen blir kjent senere, men alle risikerer livstid i fengsel.

Kobus Pretorius, som retten fant var sjefen for bombeproduksjonen, ba alle han hadde skadd om unnskyldning da han som den siste av de 20 fikk dommen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere