RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Høyres overraskende triks kan gi valgseier


Illustrasjonsfoto: Statsminister Erna Solberg holder tale på Høyres valgvake under Kommune- og fylkestingsvalget 2015.
Illustrasjonsfoto: Statsminister Erna Solberg holder tale på Høyres valgvake under Kommune- og fylkestingsvalget 2015. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Høyre deler interne valgkamptall med Venstre. Samarbeidet kan koste Høyre velgere, men gjøre Erna Solberg til vinner av valget,  mener valgforsker.

Det var til et møte i Venstres stortingsgruppe i mai at Høyre sendte sin tallknuser, Tom Erlend Skaug, for å dele partiets informasjon om velgere med samarbeidspartiet. Det skriver Nationen torsdag.

Gunnar Stavrum: Luften går ut av Senterpartiet

Skaug er til daglig nestleder i Høyres gruppesekretariat på Stortinget.

- I likhet med flere andre partier får vi utført våre egne målinger om oppslutning, om hvilke saker som er viktige for velgerne, om politikere, og så deler vi det materialet som vi mener er relevant med Frp, KrF og Venstre, sier han.

Johannes Bergh

Venstres generalsekretær Trond Enger avviser overfor Vårt Land at Høyres raushet med interne undersøkelser kan betraktes som en form for krisehjelp. Ifølge Enger er det vanlig at partier deler tall med hverandre.

Valgforsker Johannes Bergh ved Institutt for samfunnsforskning uttaler blant annet følgende til Vårt Land:

- Ved valget i 2005 var Venstre nær ved å havne under sperregrensen. Den gangen stemte mange høyrevelgere taktisk for å få Venstre over sperregrensen. Det kan jo tenkes at det vil skje igjen i høst, særlig om det blir mye snakk om at et fortsatt borgerlig flertall er avhengig av at Venstre kommer over sperregrensen. Om det viktigste for Høyre er å beholde regjeringsmakten, vil det være rasjonelt å samarbeide tett med Venstre og prøve å hjelpe dem over sperregrensen.


Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på iPhone her

Pushvarsel! Få nyhetene kjapt og gratis på Android-telefon her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere