Av Tone Angell Jensen, kommentator i Nordlys

Det vakte stor oppmerksomhet da Universitetet i Bergen stolt kunne annonsere det første kjøttfrie julebordet for 500 ansatte. På den måten fikk ledelsen ved UiB vist fram sin politiske korrekthet. Men gagner det klimasaken?

Ekstreme holdninger, med henvisning til dommedagsprofetier om klodens bæreevne og en snarlig død for menneskeheten, er populært for tiden. De mest ytterliggående av dem som setter agendaen for klima og miljødebatten har en tendens til å samle seg om virkemidler som kort kan karakteriseres med tre ord: påbud, forbud, tvang.

Les også: Sitt ned, ti still - og spis!

Selv synes jeg det er flott med vegetariske alternativ, også på julebord. Grønnsak-retter er godt. Men jeg vil, i likhet med de aller fleste vil jeg tro, velge selv hva jeg vil spise. Det er noe som heter alternativer. Dessverre er begrepet valgfrihet helt fraværende hos de mest totalitære klima-aktivistene. Fra før av er vi forsøkt påført skam i mange varianter: flyskam, bilskam og kjøttskam. Det neste er kanskje «julebord-skam»?

Skattelistene

Se hvem som tjener mest på ditt postnummer

Etter valget i høst ble det klart at det rødgrønne regimet i rådhuset i Oslo ønsker å halvere kjøttforbruket i kommunale kantiner og institusjoner. Nyheten ble presentert som en gladsak av en lystig byrådsleder fra Ap. Raymond Johansen kunne til og med fortelle kritikerne at joda, han spiser kjøtt og har fryseren full hjemme, men vi må alle ta inn over oss at kjøttspising ikke er klimavennlig.

Alle skjønner at kjøttfritt ikke er Arbeiderpartiets politikk. Ap-politikerne har imidlertid gjort Oslo til et utstillingsvindu for MDG, mens de selv står i fare for å bli stemplet som de som tok kjøttkakene fra gamle slitere på sykehjemmene på Oslos østkant.

Les også: Kjøttfritt julebord gjør Frp-Bård forbanna: – Ekstremt politisk korrekt

Folk som benytter seg av kantiner, kan som regel velge meny. Liker man ikke det som serveres kan man ta med seg matpakke hjemmefra eller gå et annet sted å spise. Eldre mennesker på institusjon kan ikke det. De er fra før av som oftest fratatt retten til å velge meny selv. Nå skal de tvinges til å spise vegetarisk og mat de aldri har vært vant til. Slik må det bli, dersom målsettingen om halvert kjøttforbruk skal realiseres.

Dette er et eksperiment med en sårbar gruppe mennesker hvor mange sliter med manglende matlyst og underernæring. Den eneste «rettigheten» de kan være sikre på at de har, er å få betale sykehjemsoppholdet med trygden sin.

Vi tvinger ikke veganere til å spise kjøtt, så hvorfor skal vi andre påtvinges vegetarkost? Tvang som politisk strategi splitter folk og egger til motstand. Det er ikke klimasaken tjent med i det hele tatt.

Fenalår, ribbe, pinnekjøtt, kjøttrull og sylte. Tradisjonell norsk julemat blir det vanskelig å få fjernet fra menyen i desember. Det er da heller ikke noe utbredt ønske fra det norske folk. Bevisstheten rundt hva som er sunn kost og hva som ikke er det, er høy hos de aller fleste. Vi kan godt stimuleres til å spise enda mer frukt og grønt. Men vi forbeholder oss retten til å velge maten selv.

Det gjelder også de årlige julebordene.

Innlegget ble først publisert hos Nordnorsk Debatt.