RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hytta ble mye større enn planlagt. Nå må den rives og flyttes

Hytta er både for stor og ligger for langt ned og fremme i terernget. Nå må den både flyttes og delvis rives.
Hytta er både for stor og ligger for langt ned og fremme i terernget. Nå må den både flyttes og delvis rives. Foto: Statens Naturoppsyn (SNO)
Etter mange år med krangling er det satt punktum i saken.

(Nord24): Da Jon Ove Scheie fra Statens naturoppsyn gikk i land på Ertnøya utenfor Senja våren 2008, ble han overrasket.

Han trodde han skulle finne en mindre eggsankebu.

- Men det jeg så var noe langt større, sa Scheie til Nord24 i fjor høst.

Det ble raskt klart at hytta var blitt langt større i forhold til dispensasjonen som ble gitt i 2007. For å få byggetillatelse fra verneforskriften skulle hytta være maksimalt 45 kvadratmeter stor, enkel, ikke være vinterisolert og uten innlagt vann.

Ifølge Fylkesmannens oppmålinger er hytta 107 kvadratmeter, inkludert plating og overbygget uteareal – omtrent dobbelt så stort som byggetillatelsen tilsa.

I lokale medier har hytta blitt omtalt som «hyttepalasset på Ertnøya».

Trakk anken

Hyttesaken fra Ertnøya har versert i byråkratiet i årevis, før saken kom opp for Senja tingrett i fjor. Da hadde de Skiens-baserte hytteeierne gått til sak mot staten for å ugyldiggjøre Fylkesmannens vedtak om ta deler av hytta og rives eller ombygges til å bli 45 kvadratmeter.

Hytteeierne tapte, men anket saken til Hålogaland lagmannsrett. Der skulle saken gått i august, men den ble avlyst.

Årsak: Hytteeierne trakk anken. Dermed er et endelig punktum satt i saken.

Dermed er dommen fra Senja tingrett rettskraftig.

Resultatet er dermed klart: Hytteeierne må følge Fylkesmannens vedtak om å rive deler av hytta. I tillegg må den flyttes ti meter lengre bak i terrenget, vekk fra sjølinja.

I et brev fra Fylkesmannen i Troms minnes hytteeierne på at rettingen nå må gå i gang.

- Retting skal skje så snart som mulig og senest innen 1. desember 2015, fastslår fylkesmann Bård Pedersen og miljøverndirektør Evy Pedersen i brevet, som ble omtalt av Troms Folkeblad før helga.

Skyldtes misforståelse

Da Nord24 omtalte den betente saken i fjor høst, sa hytteeiernes advokat Helge Morten Svarva at hytta ble så stor på grunn av en misforståelse under byggingen.

Ifølge Svarva hadde hytteeierne sagt fra til Fylkesmannen med en gang de innså tabben, og eierne hevdet av Fylkesmannen hadde gitt tilbakemelding på at byggingen kunne fortsette så lenge størrelsen på hytta ikke ville endre bruken av den.

Derfor krevde hytteeierne at dersom tingretten mente at hytta måtte bygges om, måtte dette gjøres på statens bekostning.

- Hytta er bygget i moduler, med prefabrikkerte vegger og tak, og leverandøren er tydelig på at det er umulig å gjøre noe med størrelsen. Dermed er alternativet å rive hytta og bygge nytt, sa Svarva.

Mandag ettermiddag opplyser Svarva at det er hans Wiersholm-kollega Ronny Lund som har representert hytteeierne i det siste.

Lund ønsker ikke å forklare hvorfor hans klienter trakk anken.

Les flere nyheter på Nord24s nettsider her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere