Gå til sidens hovedinnhold

Hytteeiere krever at hytteforbudet endres til påske

Hytteeierne mener at hytteforbudet treffer urettferdig og krever at reglene endres før påske.

OSLO (NTB, Nettavisen): - Et totalforbud mot å være på hytta er unødvendig inngripende. Vi krever at karantene­forskriften endres, sier generalsekretær Audun Bringsvor i Norsk Hyttelag.

Regjeringen forbød torsdag å være på hytta hvis den ligger utenfor hjemkommunen. Brudd på forbudet kan straffes med bøter eller fengsel.

Kun forbud mot overnatting

Ordlyden i hytteforbudet ble endret torsdag kveld. Nå er det bare forbudt å overnatte i en fritidseiendom som ligger utenfor hjemkommunen, skriver Rett24.

Det betyr at det ikke er straffbart å besøke fritidseiendommer på dagtid. Forskriften gjelder fram til 3. april, altså til påskeferien.

Norsk Hyttelag, som representerer de om lag 600.000 hytteeierne i Norge, krever at forbudet utformes på nytt innen påske, slik at det bare omfatter hytteopphold som faktisk medfører økt smitterisiko.

Les også

Innfører hytteforbud - med to unntak

Bringsvor peker på at dagens forskrift gjør det forbudt for folk fra Lillehammer å dra på hytta på Sjusjøen, mens det er greit om de har hytte på Nordseter.

– Det skilles ikke mellom små, sårbare hyttekommuner og bykommuner med stor helårsbefolkning og eget sykehus, sier han.

- Helsevesenet må være tilpasset antall hytter

Han hevder kommunene ikke kan løpe fra ansvaret de påtok seg da de tegnet hyttene inn i sine reguleringsplaner:

«Jeg mener det er åpenbart at det kommunale helsevesenet må være tilpasset antall hytter i kommunen. Denne plikten er helt uavhengig av eiendomsskatt, og er noe kommunen påtok seg da de tegnet hyttene inn i sine reguleringsplaner», skriver Bringsvor i en pressemelding.

Han peker på at en kommune som Hol (Geilo) har 2086 helårsboliger og 5694 hytter.

«Hver vinter (og i stadig større grad resten av året), vet de at hyttefolket kommer og har full kontroll. Helsevesenet håndterte fint å ha folk i alle hyttene sist påske, og de vil gjøre det igjen neste påske», skriver han.

- Risikoen ved å reise på hytta i påsken vil være lavere for flere av oss enn den var for bare en eller to uker siden. Svært mange av landets hyttekommuner vil være i god stand til å ta mot friske hyttegjester som kommer rett fra karantene, sier Bringsvor.

Vil være en del av dugnaden

Han understreker likevel at han ber medlemmene være en del av dugnaden og sier de selvsagt «følger de nasjonale retningslinjene mens vi diskuterer, tviler – og fortviler».

«Hyttelivet er noe av det flotteste vi har, og vi er like glade i hyttekommunen vår som de som bor der hele året. Når ting er vanskelige, gir hytta frihet. Når det er krise, er hytta det tryggeste vi har. Det er ikke det minste rart at vi er mange som ønsker å søke dekning på hytta når pandemien truer»,skriver Bringsvor.

Kommentarer til denne saken