Skrevet av: Christian Meland, som siden 2000 har vært analyse- og kredittsjef i to finansselskap, er utdannet statistiker og i dag jobber med innovasjon innen finans.
Da regjeringen 24. mars forlenget tiltakene understreket Erna Solberg at hytteforbudet ikke er innført av smittevernhensyn, men av hensyn til helsekapasiteten i enkelte hyttekommuner.
Hvis smittevernhensyn hadde vært med i ligninga, ville nok forbudet blitt opphevet. En simulering viser at forbudet kan bidra til flere tusen ekstra smittede innen 1. mai.
Les også: Følg siste nytt om korona-viruset i Nettavisens livestudio
All erfaring tilsier at tettere ansamlinger av folk øker smittefaren. Vi har hørt om R (eller antall personer en syk smitter) på nyhetene, og lært at når den er over 1 stiger antall smittede.
Fornuftig adferd i befolkningen kan få denne ned, og vi antar nå at den ligger på 1,2-1,3. På skipet Princess Diamond var den nærmere 15. Ingen god ide å være mange på et avgrenset område, altså.
Hva skjer når påska kommer? Vi er da inne i vår femte uke med sterkt begrenset bevegelsesfrihet, hjemmekontor og grinete unger, og rimelig lei av alt sammen. Hva gjør vi? Jo, vi går ut i parker, skiløyper, på stier og gangveier…og smitter hverandre.
Alternativt kunne en tredjedel av oss dratt på hytta. I ei vanlig påske er det akkurat det som skjer, og det hadde neppe blitt færre i år. La oss regne litt på konsekvensene av det.
Les også: Koronakrisen kan ha overraskende effekt: - Nå har vi et felles prosjekt (+)
Det er nokså komplisert å regne med R, da flere faktorer som inkubasjonstid, tid du er smittsom osv spiller inn. La oss i stedet bruke vekstfaktoren, som er % vekst i antall smittede fra dag til dag. Det er dessuten lettere å forstå, for det blir som å regne på forrentning med rentes rente. Vekstfaktoren i Norge ligger nå på omtrent 4,7%
Scenario 0:
Vi fortsetter som i dag. Ingen endring i vekstfaktoren, bortsett fra i påska da den stiger med 1% fordi vi ikke slipper ut av byen . Da vil 21.400 mennesker ha blitt smittet innen 1. mai.
Scenario 1:
La folk dra på hytta i påskeferien. Vekstfaktoren synker med èn prosent i påska fordi befolkningen spres. Selv om det på noen få steder er mange hyttefolk, er total smitte på landsbasis betydelig redusert. Folk er jo litt fornuftig, dessuten er afterski og skiheis stengt. Da ender vi opp med 17.350 smittede pr 1. mai.
Scenario 2:
Regjeringen opphevet hytteforbudet 24/3. En god del av befolkningen dro på hytta nokså umiddelbart, og påska går som vanlig. Vekstfaktoren sank fort med en halv prosent, og synker ytterligere med en halv prosent i påska. Vi ender opp med 13.400 smittede pr 1. mai.
Forskjellen på scenario 0 og 2 er 9.000 smittede pr 1. mai!
Dette er ikke ment å være en nøyaktig simulering, til det har jeg for lite data og for lite kompetanse om den pågående epidemien.
Det jeg vil få frem er at all fornuft tilsier at vekstfaktoren reduseres når befolkningen spres, og at effekten blir stor over tid, spesielt når vekstfaktoren er såpass stor som den vi ser (rentes rente…)
Politikernes argumenter har vært ensidig fokusert på utsagn fra ordførere i noen få kommuner som vil beskytte sine innbyggere (ordførere som inntil nå gladelig har tatt imot inntektsbringende hytteturister og som nå ber dem om å holde seg borte).
Det faktum at hytteliv har store positive effekter på både fysisk og ikke minst psykisk helse, er også ignorert.
Les også: Aksjeekspertene: - Kjøper du disse aksjene nå, skal det mye til å tape penger (+)
Fordelene med å spre befolkningen har ikke vært diskutert, selv ikke etter at enkelte kompetansepersoner har begynt å uttale seg kritisk i media (FHI har ikke vært involvert i diskusjonen, og overlege Preben Aavitsland mener det er mer nyttig at folk drar til fjells enn til byparkene)
Det er dessuten slik at du ikke blir plutselig syk. De færreste er alene på hytta, og blir du syk er det enkelt å komme seg til sykehus i nærmeste by.
Kommunelegen kan utføre sine vanlige oppgaver med tillegg av noen ekstra forstuinger og beinbrudd, og sannsynligvis blir det langt færre av dem også i påska. Folk er fornuftige og vil være ekstra varsomme nå, og med stengte skiheiser og serveringsteder blir det langt færre skader enn vanlig.
Det er fint at vi har en regjering som tør å handle når det trengs, men de er avhengige av at befolkningen forstår og respekterer de beslutningene de tar.