- Vi er det neste landet på Putins liste. Det sier Shalva Dzebisashvili til Nettavisen. Han er leder av institutt for politikk og internasjonale relasjoner ved Universitetet i Georgia. Han har også bakgrunn fra forsvarsdepartementet i landet og har vært rådgiver for Georgias Nato-delegasjon i Belgia.
Alltid oppdatert: Siste nytt om krigen i Ukraina
- Krigen i Ukraina er et psykologisk press på befolkningen vår, vi vet at Russland ser på oss som en del av det samme problemet som Ukraina. Russland har sagt til Nato og USA at det er to land de forventer at Vesten skal la være i fred, og det er Ukraina og Georgia. Det er åpenbart at vi er det svakeste landet av de to, sier Dzebisashvili til Nettavisen via videolink.
Full krig
Det er få land som kjenner det russiske krigsmaskineriet bedre enn Georgia. I august 2008 brøt det ut full krig mellom landene etter at Georgia forsøkte å gjenvinne Sør-Ossetia. Russerne svarte med å invadere Georgia og i løpet av en ukes tid stod russiske styrker utenfor hovedstaden Tbilisi.

Nå må Putin ta et valg: - En tung beslutning
- Er Ukraina slått trengs det veldig lite ressurser for russerne hvis de ønsker å ta Georgia. Vi følger nyhetene fra Ukraina time for time. Støtten til Ukraina er veldig stor her i landet, hundrevis av georgiere kjemper på ukrainsk side i krigen, forteller professoren.
Georgia har også den russiskstøttede utbryterrepublikken Abkhasia som ligger vest i landet.
Myndighetene i Georgia har vært forsiktige med å uttrykke full støtte til Ukraina i frykt for å provosere nabolandet Russland.
- Titusenvis av georgiere har marsjert i gatene for å støtte Ukraina, men befolkningen skammer seg over den manglende reaksjonen fra myndighetene våre. Selv om vi skjønner at de må være forsiktige for ikke å sette vår egen sikkerhet i fare, sier Dzebisashvili.
De fleste forventet at den ukrainske motstanden raskt ville bli nedkjempet av Russland. Enkelte rapporter antydet at det kun ville ta noen dager fra krigens start til Kyiv var under full kontroll av russiske styrker. Invasjonen i Ukraina har på ingen måte gått slik som russerne og resten av verden forventet.
Post-Sovjet
- Vi er fortsatt et post-Sovjet land hvor en del innbyggere tror på den russiske propagandaen. Vi er et lite land og mange her tror at Russland er allmektige og kan gjøre som de vil med oss, sier Dzebisashvili til Nettavisen.

«Oligarkenes far» slutter i protest - skal ha forlatt Russland
Ifølge Store Norske Leksikon har Georgia 3,7 millioner innbyggere og er dermed en lilleputt sammenlignet med Russland.
- Det var en lettelse for oss å se at myten om den russiske militære supermakten raskt ble ødelagt og at ukrainerne var i stand til å holde de russiske orkene tilbake, sier Dzebisashvili.
Fikk du med deg denne?
Under invasjonen har ukrainerne sammenlignet Russland med Mordor, riket som den onde Sauron hersker over i Ringenes Herre. De russiske soldatene sammenlignes med orkene fra samme univers.
- Det å se bilder av ødelagte russiske stridsvogner og annet materiell har gjort at folk har innsett at den russiske hæren ikke er uovervinnelig. Ukraina har bevist for hele verden at uten sterk vilje til å kjempe er det intet håp for å vinne, sier Dzebisashvili til Nettavisen.

Russerne sliter - nå kommer forsvarssjefen med advarsel
Neste på lista
Han mener at krigen i Ukraina vil avgjøre skjebnen til Georgia. Hvis Putin kan erklære det Russland kaller for en spesiell militæroperasjon som en suksess, regner Dzebisashvili med at Georgia er det neste landet som Russland vil forsøke å ta kontroll over.
- Ukraina er et mye større land og har en kraftigere hær enn oss. Russland valgte å ta de først, og vår fremtid avhenger av hva som skjer i Ukraina. Alt Russland kan regne som en suksess på slagmarken der, vil oppmuntre Kreml til å gjøre det samme i Georgia. Hvis Russland derimot blir knust i Ukraina og går på et komplett nederlag, vil det utløse et politisk kaos i Russland, sier professoren til Nettavisen.

Slik vil Nato reagere på russisk missil på avveie: - Vil markere en kraftig reaksjon
Han tror det kun er et nederlag i Ukraina som kan føre til endring i det russiske regimet, og viser til historien til det som for oss i Norge er naboen i øst. Når landet går på militære nederlag utløser det skifte i den politiske ledelsen.
- Med en total seier over russiske styrker, kan vi se en endring i Russland. Med mindre russerne truer med atomvåpen kan Ukraina absolutt vinne denne krigen.
- Tror du russerne vil true med atomvåpen?
- Det er mulig, hvis de holder på å bli slått. Da vet jeg ikke hva som vil skje, sier professor Shalva Dzebisashvili til Nettavisen.

Her sprenges russiske tanks i lufta: - Klumper seg sammen
Sterk påminnelse
- For folk flest har krigen i Ukraina vært en sterk påminnelse om krigen i 2008. For myndighetene våre har dette vært vanskelig å håndtere. Jeg mener de har vært for forsiktige og at det har skapt en åpen konflikt innad i den regjerende politiske eliten, noe som gjør det lett for opposisjonen å komme med kritikk, sier Tamta Gelashvili til Nettavisen. Hun er forsker på deltid i gruppen for Russland, Asia og internasjonal handel ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt og doktorgradsstipendiat ved Universitet i Oslo.
Gelashvili er fra Georgia, men bor i Norge.
- Myndighetene våre er redde for å pirke borti den russiske bjørnen og har derfor vært veldig forsiktige med å støtte Ukraina, sier hun til Nettavisen.

Orban stilte spørsmål om massakren i Butsja - får kontant svar fra Ukraina
I Georgia er det statsministeren som er landets øverste leder, mens presidenten representerer Georgia utenlands. Landets statsminister har blant annet uttalt at han vil jobbe som normalt, fordi krigen er i Ukraina og ikke i Georgia. Presidenten i Georgia har ifølge Gelashvili vært aktiv i å kontre dette narrative.
- På grunn av dette øker populariteten til presidenten i landet, mens resten av regjeringen sliter, sier hun.
Også hun bekrefter at mange georgiere slåss på ukrainsk side i krigen mot Russland.

Storbritannia sender pansrede kjøretøy og raketter til Ukraina
- Blant dem er et parlamentsmedlem og en tidligere forsvarsminister, sier Gelashvili til Nettavisen.
Hun synes det er vanskelig å si noe om Georgia er det neste landet på Putins liste over land som skal invaderes.
- Det er vanskelig å si noe om Putins intensjoner. Vesten og vi i Georgia har ofte tatt feil av Putins planer, men hvis Russland vil angripe en annen nabo vil det nok være Moldova eller Georgia. Begge har utbryterstater med sterk russisk tilstedeværelse, sier Gelashvili til Nettavisen.

Russerne sliter - nå kommer forsvarssjefen med advarsel
