Gå til sidens hovedinnhold

- I 2013 vil det skje spektakulære ting

Og det blir dramatikk allerede i februar.

2012 var et godt år for utenomjordiske oppdagelser og begivenheter. Hele Norges astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard ramser her opp det viktigste:

  • I januar 2012 ble det dokumentert at det er flere planeter enn stjerner i Melkeveien og at de fleste antagelig er steinplaneter.

- Når det er anslagsvis 300 milliarder stjerner i Melkeveien, er dette virkelig en bemerkelsesverdig oppdagelse, sier Røed Ødegaard.

  • I mars haglet det meteorittsteiner over Oslo og en av disse gikk gjennom et tak. På verdensbasis går det flere år mellom hver gang noe slikt skjer. Men det er bare 6 år siden det skjedde ved Moss.
  • I juni passerte planeten Venus foran Solen for siste gang på 105,5 år. Begivenheten ble fulgt av mennesker over hele verden.
  • I begynnelsen av august landet romsonden Curiosity på Mars.
  • I oktober ble det funnet en steinplanet i trippelstjernesystemet Alfa Centauri. Dette er den suverent nærmeste planeten som er funnet utenfor vårt solsystem.

Slik blir 2013
Og mye tilsier at 2013 også skal bli et godt år får nye oppdagerlser og begivenheter:

  • Den 15. februar 2013 passerer den 57 meter store asteroiden 2012 DA14 bare 20 000 kilometer fra Jorden. Dersom asteroiden hadde truffet Jorden, ville den utløst en eksplosjon som hadde vært litt større enn hendelsen 8. juni 1908. Da ble 2200 kvadratkilometer skog flatlagt i Sibir.

- Med en liten kikkert vil man kunne se hvordan asteroiden sklir mellom stjernene på nattehimmelen. Det er ingen fare for kollisjon med Jorden, men dette er en helt ekstraordinært nær passering, sier Røed Ødegaard.

Den neste virkelig nære passeringen vi vet om er den 140 meter store asteroiden 2011 AG5 som 5. februar 2040 vil komme nær Jorden.

  • I mars 2013 kan vi oppleve kometen PanSTARRS, som da vil være på sitt sterkeste, og den forventes da å være et synlig objekt selv uten kikkert.

- Er vi heldige kan denne kometen bli et flott skue store deler av våren, sier astrofysiker Røed Ødegaard.

  • Sommeren 2013 vil det superstore sorte hullet i sentrum av Melkeveien sluke en gass-sky som har tre ganger større masse enn Jorden.

- Noe lignende er ikke observert før. Astronomene venter i spenning på å observere denne unike hendelsen.

  • Høsten 2012 ble det oppdaget en komet, kalt ISON, og i slutten av november 2013 vil den passere ekstremt nær Solen.

- Det er en god sjanse for at kometen kan bli eksepsjonelt lyssterk og imponerende, men det finnes også en mulighet for at den vil fisle bort og knapt være synlig, sier Røed Ødegaard.

  • I tillegg til de overnevnte hendelsene, vil det bli flere meteorsvermer; 4. januar (Kvadrantidene), 11. august (Perseidene) og 13. desember (Geminidene).

Kommentarer til denne saken