*Nettavisen* Nyheter.

I 2093 blir det moro å fly

FREMTIDENS FLY? Dette er ingen ufo. Slik håper Finnair at et av deres flymodeller ser ut i 2093. Foto: (Finnair)

Slik blir fremtidens flyreiser.

26.01.09 15:23

(LXUS.no) Det er ikke moro å fly. Smakløs mat, dårlig plass til bena, grisete toaletter, bagasje som forsvinner, forsinkelser – listen er endeløs.

Tiden da folk pyntet seg for flyturen er også forbi, men de kloke hodene i Finnair har nå tenkt å gjøre flyreise stilig igjen – og miljøvennlig.

LES OGSÅ:

Slik er Obamas superbil

Ingen vil ha Saddams yacht

Det finske flyselskapet markerer i år sitt 85 årsjubileum med prosjektet "Departure 2093: fem visjoner om fremtidige flyvninger”. Noen av de nye flytypene som presenteres på nettsiden er riktignok litt mindre realistiske enn andre, men kulhetsfaktoren er det ingenting å si på!

Skal det være en manikyr?

Finnair har fått designer og flyfantast Kauko Helvuo til å designe seks drømmefly han håper å se i lufta i 2093, og de gjør enhver science fiction-serie til skamme. Noen av flyene inneholder blant annet skjønnhetssalong, treningsstudio og hologram-filmfremviser. og eksteriøret minner mer om romfartøyer enn rutefly.

- Når jeg har laget bildene og tekstene til denne publikasjonen, har jeg forsøkt å kombinere dagens teknologi og fremtidens løsninger. Mange oppfinnelser er allerede svært forutsigbare, sier designeren ifølge Autopia.

Svever på en grønn sky

Skyhøye bensinpriser har i år skapt trøbbel for flyselskapene det siste året, men 2093-flyene skal etter planen gå på algebasert biodrivstoff. Mer effektiv flyvning skal også bidra til å gjøre flyreisen grønnere.

Så hvordan blir det å være passasjer?

Jo da, riktig så trivelig, skal vi tro Finnair. Det vil bli mindre flyplassventing, og servicen ombord skal minne mer om den på et cruiseskip en på dagens ruter mellom Oslo og Bergen.

Flyselskapet tror morgendagens reisende vil ha personlige flyvertinner, yoga før takeoff, sovekupeer og måltider basert på økologisk mat. Stillere flymotorer vil dessuten gjøre det langt enklere å omsider få seg litt skjønnhetssøvn i skyene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.