Gå til sidens hovedinnhold

I år er vinterferien best i starten

Skiturene i vinterferiefjellet i Sør-Norge blir nok best i starten av uka. Fra onsdag skyer det over, og mer snø er i vente.

Oslo (NTB): Akershus, Oslo, Møre og Romsdal, Nord-Trøndelag, Sogn og Fjordane, Sør-Trøndelag, Telemark, Vestfold og Østfold har alle vinterferie denne uken, og mange velger å bruke friuken på fjellet.

– Det blir nok ikke det mest fantastiske vinterferieværet for dem som skal tilbringe hele vinterferien til fjells. Vi har fått en oppklaring som vil gi sol og fine forhold menge steder, men fra tirsdag kommer skyene sørfra og gir variable forhold, sier statsmeteorolog Nina Larsgård ved Meteorologisk institutt til NTB.

Varmere vær

Trøsten er at det ikke er mye nedbør som kommer over i fjellheimen i Sør-Norge, men temperaturene vil stige, og rundt Oslo-området lyder varselet på regn lørdag og søndag.

– På Vestlandet vil lavtrykket gi litt mer nedbør enn på Østlandet. I Møre og Romsdal og Trøndelag er det stort sett opphold og pent vær i vente gjennom uka. I Nord-Norge er det lite nedbør i varselet gjennom vinterferieuka, med et lite unntak for Nordland som kan vente seg nedbør fra fredag og gjennom helgen, sier meteorologen.

Ifølge nettstedet Skiinfo er det i år et rekordhøyt antall skisentre som holder åpent denne vinterferien. Snørapportene fra anleggene avdekker svært gode forhold de fleste stedene.

Skredfare

Snøskredvarsler i NVE, Odd Arne Mikkelsen, sier det er grunn til å være oppmerksom på snøskredfaren.

– Det har kommet mye snø i fjellet i Sør-Norge, og det har blåst mye mens det har snødd. Der du finner mye snø som er flyttet av vind, er det ekstra grunn til å være oppmerksom. Denne fokksnøen trenger tid på å stabilisere seg, sier Mikkelsen.

Varslingstjenesten varsom.no viser at det er betydelig skredfare i deler av fjellet i Sør-Norge. Nordfjord, Sogn, Voss, Røldal og Rauland har alle tre på skredskalaen.

Tar flest liv

Det er under denne faregraden at flest liv går tapt i skred fordi skredfaren undervurderes. Ved faregrad fire og fem er det flere som holder seg unna farlig terreng.

På faregrad tre anbefales det generelt å holde seg unna terreng som er brattere enn 30 grader.

– Hvis du skal inn i bratt terreng, må du kunne gjøre snøskredvurderinger selv på den plassen du skal gå på. Hvis du ikke har kunnskapen til å vurdere snøskredfare, bør du holde seg i terreng som har under 30 graders stigning, sier Mikkelsen. (©NTB)

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien gratis

Kommentarer til denne saken