Det sier legen Ederlon Rezende, som koordinerer et forskningsprosjekt i regi av den brasilianske foreningen for akuttmedisin (AMIB).

I mars var 52 prosent av alle som var innlagt med covid-19 på intensivavdelinger 39 år eller yngre.

– Tidligere var dette en del av befolkningen som vanligvis bare utviklet en mindre alvorlig form av sykdommen, og som ikke trengte intensivbehandling. Så denne økningen er veldig signifikant, sier Rezende til nyhetsbyrået AFP.

Han sier at det er flere faktorer som kan være drivkraften bak økningen. For det første er personer over 80 år i stor grad vaksinert. Unge mennesker er også mer utsatt for viruset, siden de oftere forlater hjemmene sine, eller tror de er mindre sårbare for viruset, ifølge Rezende.

Smitter lettere

Brasil er et av landene i verden som er hardest rammet av pandemien og står nå midt oppe i en bølge av en ny virusvariant, kalt P1.

Den nye brasilianske varianten kan ifølge landets covid-19-eksperter også være en av grunnene til økningen i andelen yngre koronapasienter. Ifølge Rezende tyder mye på at den nye varianten smitter lettere, og at den også smitter mennesker som tidligere har testet positivt på den originale koronavirusstammen også.

Les også: Letter ikke på tiltakene i Oslo ennå

At 52 prosent av alle innlagte er under 40 år bekymrer brasilianerne.

Til sammenligning var 14,6 prosent av intensivpasienter under 40 år de første månedene av pandemien. For perioden september til februar var tallet 45 prosent.

Dyster rekord

Torsdag registrerte Brasil 4.249 nye dødsfall knyttet til covid-19. Det er det høyeste daglige dødstallet så langt i pandemien.

Det høye dødstallet kommer samtidig som det er mangel på vaksinedoser, sykehusene er nær ved å bli overbelastet, og landets president Jair Bolsonaro sier det ikke blir noen nasjonal nedstengning, skriver Reuters.

– Vi kan ikke akseptere denne politikken med å bli hjemme og stenge ned alt. Det blir ingen nasjonal nedstengning, sa Bolsonaro i en tale i byen Chapecó i Santa Catarina delstat tidligere denne uken.

Les også: Nekter å ta vaksinen – president ber befolkningen om å lytte til forskerne

Presidenten forsvarte også bruken av andre behandlingsmetoder, blant dem malariamedisinen hydroksyklorokin. Det er ikke funnet bevis for at legemiddelet er effektivt mot covid-19.

– Det er ikke nok vaksiner i verden i dag. Vi er nødt til å finne alternativer, sa Bolsonaro.

I et åpent brev i avisa O Globo tirsdag, tar en forening for brasilianske helsearbeidere, som har knappe 20.000 medlemmer, til orde for at det må innføres en tre uker lang nasjonal nedstengning.

– Den alvorlige epidemiologiske situasjonen, som fører til at helsevesenet kollapser i flere stater, krever umiddelbar innføring av strenge smitteverntiltak, heter det i brevet.

Sykehusene sliter

Brasils offentlige helsevesen har vist tegn til å bryte sammen på grunn av de mange koronapasientene. En undersøkelse fra organisasjonen for landets private sykehus (ANAHP) antyder at selv de mest velstående sykehusene opplever kritisk medisinmangel.

Tre av fire private sykehus sier de har medisiner for en uke eller mindre for å behandle koronapasienter. Det inkluderer oksygen, bedøvelse og medisiner for intubering, ifølge undersøkelsen blant 88 av ANAHPs medlemssykehus i hele landet.