RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag blir det fest på børsen

Sist oppdatert:
Les hvorfor folk blir rike på Oslo Børs onsdag.
Den amerikanske sentralbankens rentekutt antente børsraketter på aksjemarkedene i USA og Asia. Dermed er det duket for børsfest også i Oslo.

Analytiker Roger Berntsen i Netfonds spår at Oslo Børs vil åpne kraftig opp onsdag. I sine modeller estimerer han at Oslo Børs vil stige hele 2,35 prosent fra start.

Rentekuttet ble på 0,50 prosentpoeng og det var i overkant av hva de fleste økonomene hadde ventet seg. Selv om markedet tok det som like sannsynlig at det kom et kutt på 50 prosentpunkter som et kutt på 25 basispunkter, visste aksjemarkedet å sette pris på avgjørelsen til sentralbanksjef Ben Bernanke. Han debuterte som sentralbanksjef ved årsskiftet og har siden kun holdt renten uendret.

Så slo han til tirsdag.

Børsfest

Vel så viktig som avgjørelsen er begrunnelsen. Tidligere har Bernanke lovet at FED vil iverksette tiltak for å få hindre at økonomien vil tre inn i en resesjon. I sin begrunnelse sa Bernanke at de nå kutter renten for å være tidlig ute med å reagere.

Børsene i USA var ikke sene med å reagere. Alle de tre toneangivende indeksene ble løftet mellom 2,5 og 2,9 prosent. Samme tendens er det i Asia. Onsdag morgen blir de viktigste aksjeindeksene løftet godt over 3 prosent.

Råsterke råvarer

Samtidig reagerte råvaremarkedet spontant på renteavgjørelsen til den amerikanske sentralbanksjefen. Gullprisen steg til det høyeste nivået på over 27 år. Kontraktene på en unse gull steg til 735,30 dollar og har ikke vært høyere siden 1980.

Oljeprisen steg også til ny rekord. Vår hjemlige Nordsjøolje, også kalt brent, ble i den elektroniske handelen løftet til 78,48 dollar fatet tirsdag kveld og slo med rekorden fra august i fjor på 78,40 dollar. Den amerikanske referanseoljen WTI klatret til 82,37 dollar fatet i etterhandelen i USA, og de samme kontraktene holdt seg over 82 dollar fatet i den asiatiske handelen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere