RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag bør du lage barn

Foto: Galina Barskaya (Getty Images/Hemera)
Sist oppdatert:
I hvert fall hvis du ønsker sikret barnehageplass.

(SIDE2:) Stadig flere prøver å «time» når de skal få barn – nettopp for at barnet skal være sikret barnehageplass det året han eller hun er 1 år. Er du blant disse, har du svært dårlig tid...

- Det har vært mye diskusjon rundt barnehageplass. Og vi skulle ønske at det var flere opptak enn det er i dag, det blir et veldig rush før 1. september, sier konstituert klinikksjef og jordmor Nina Schmidt ved kvinneklinikken på Akershus universitetssykehus HF.

Satser på sommeren
Retten til barnehageplass gjelder for barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass. Barnet må være født i juli eller i begynnelsen av august for å være sikret plass.

Mer fra Nettavisen:

Barn født fra og med september vil ha rett til plass fra august påfølgende år.

Det vil i prinsippet si at du i dag, onsdag, har svært dårlig tid om du skal være sikret plass for den lille.

Reglene rundt barnehageplass trådte i kraft i januar 2009. De siste årene har det vært en kraftig vekst i antall fødende om sommeren, og dette er blitt satt i sammenheng med at mange vil sikre seg barnehageplass til sine små.

(Artikkelen fortsetter nedenfor bildet)

Ferieutfordring
Fødselstoppen var tidligere i vårmånedene, men nå er den store babyboomen når det er som varmest her hjemme. Dette gir sykehusene en stor utfordring med tanke på å avvikle sommerferie.

- Først og fremst er vi glade for alle som blir gravide. Vi er glade for barn som er ønsket og velkommen. Fra naturens side tar det ni måneder, så hvis en graviditet ikke var planlagt, så kan de negative tankene snus i løpet av de månedene, sier Schimdt.

Hun legger til at også Ahus merker den økende «timingen» blant håpefulle foreldre:

- Vi merker at sommer er høysesong. Tidligere var det våren. De siste årene er det blitt sommermånedene, som juni, juli og august. Dette er også feriemånedene, og vi må da passe på at vi har to tredjedeler av fast personalet på jobb i disse månedene. I fjor var det flest fødsler i juli og august. Tidligere har toppmånedene vært april og mai.

Tross endringer i fødselsstatistikken, synes klinikksjefen det er vanskelig å si noe om at lovretten til barnehageplass er eneste årsak:

- Jeg er usikker på hvor mange som planlegger det med barnehageplass, men i ettertid har det vært noen som innrømmer at de har tenkt på det. Flergangsfødende er nok mer bevisst på det, sammenlignet med førstegangsfødende.

§ 12a.Rett til plass i barnehage

Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til å få plass i barnehage fra august i samsvar med denne loven med forskrifter.

Barnet har rett til plass i barnehage i den kommunen der det er bosatt.

Kommunen skal ha minimum ett opptak i året. Søknadsfrist til opptaket fastsettes av kommunen.

Barn med nedsatt funksjonsevne har rett til prioritet ved opptak i barnehage. Det skal foretas en sakkyndig vurdering for å vurdere om barnet har nedsatt funksjonsevne.

(Kilde: lovdata.no)

Dette lurer du kanskje på
Det er mange som er forvirret rundt reglene om sikret barnehageplass. Ifølge regjeringen.no er dette noen vanlige spørsmål:

Får jeg tildelt barnehageplass automatisk når barnet mitt har fylt ett år?

Svar: Nei. Foreldrene har ansvar for å søke barnehageplass innen fristen for opptak. Fristen for opptak settes av kommunen, opplysninger om dette finnes på kommunens hjemmesider.

Hvis barnet mitt er fylt ett år etter 31. august - har jeg noen mulighet til å få barnehageplass?

Svar: Rett til barnehageplass fra barnet fyller ett år er kun en minimumsforpliktelse for kommunen. Kommuner som har kapasitet, kan fritt tilby barnehageplass selv om barnet ikke har fylt ett år. Videre kan kommunen tilby plasser til barn som fyller ett år i løpet av året, dersom det er kapasitet. Kommunen kan også velge å ha flere eller løpende opptak til barnehage.

Har jeg krav på å få barnehageplass i nærmiljøet?

Svar: Kommunen har oppfylt retten til barnehageplass ved å tilby en plass innenfor kommunegrensen, med mindre tilbudet som gis ikke er reelt tilgjengelig for søkeren. Hvorvidt tilbudet er reelt tilgjengelig, må vurderes konkret. Barnehagetilbudet skal ligge i en slik avstand fra barnets bosted at det er mulig for familien å benytte seg av tilbudet. Foreldre og foresattes ønsker og behov skal tillegges vekt (barnehageloven § 12). Noen vil prioritere nærhet til hjemmet, andre til arbeidsplass, mens enkelte vil vektlegge type barnehage eller pedagogisk profil. Kommunen skal tilpasse utbyggingsmønster og driftsformer til lokale forhold og behov (barnehageloven § 8). Forholdene vil variere mellom små og store, spredt - eller tettbebygde kommuner.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere