*Nettavisen* Nyheter.

I dag får de svaret

Foto: Asbjørn Torgersen (Telemarksavisa)

Høyesterett avgjør skjebnen til Verona Delic (9).

21.12.12 09:14

Fredag kommer Høyesterett med sin avgjørelse i den mye omtalte deportasjonssaken, og familiene Delic får svar på om de kan komme tilbake til Norge. Verona (9), hennes lillesøster Aurora og deres foreldre ble deportert til Sarajevo i mars. Høyesteretts behandling vil avgjøre om de får komme tilbake til Rjukan, der begge barna er født.

Barna det gjelder er Verona Delic (9) og Mahdi Shabazi (7). De har vokst opp på Rjukan i Tinn kommune i Telemark. De snakker flytende norsk og er godt integrert. Verona er født i Norge. De gikk i parallelle klasser på den samme skolen fram til Verona og familien i mars i år ble hentet av politiet og satt på flyet til Bosnia-Hercegovina.

Det er noe som heter å la nåde gå for rett

Behandlet i Høyesterett
I november i år behandlet Høyesterett utvisningen av familiene Delic og Shabazi fra Rjukan. Høyesterett har behandlet to saker som bestemmer framtida til de to ni år gamle barna som har vokst opp i Norge, men som har foreldre som myndighetene har kastet ut eller vil kaste ut av landet. Avgjørelsene i Høyesterett kan få vidtrekkende følger, ikke bare for de to barna, men for mange barn i samme situasjon.

«Norges behandling av de 450 asylbarna som har vært her i nesten hele sitt liv, er en skamplett»skriver Nettavisens Gunnar Stavrum i sin blogg.

Han mener at Høyesterett nå kan gjøre det norske politikere ikke har klart – å sette en human og verdig slutt på sakene til de 450 asylbarna som har bodd i Norge i så godt som hele sitt liv, men ennå ikke fått opphold i landet.

«Det er noe som heter å la nåde gå for rett» skriver Stavrum.

Mahdi bor fortsatt på Rjukan og går på skole der, men familien har trusselen om utkastelse hengende over seg. Moren i familien er kristen og faren har konvertert fra islam. De frykter forfølgelse og straff dersom de blir sendt til Iran, som har strenge straffer for konvertitter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Inge Fjelddalen

Une og FNs barnekonvensjon
Høyesterett har blant annet tatt stilling til domstolenes rolle og mandat i forhold til Utlendingsnemnda (Une). Dommerne har også vurdert om FNs barnekonvensjon gir Verona selvstendig rett til opphold i Norge, selv om foreldrene fikk avslag på asylsøknaden sin i 2005.

De to sakene har skapt sterkt engasjement på Rjukan. Anniken Bakke er støttespiller for familiene.

Blitt forandret
- Det er et sterkt engasjement i lokalsamfunnet rundt disse sakene. Rjukan er ikke stort, og alle kjenner alle, sier hun.

Sanja Pasovic, talskvinne for Delic-familien, besøkte familien i Bosnia-Hercegovina i høstferien.

- Verona har forandret seg. Hun var en glad og livlig jente da hun bodde på Rjukan. Nå var hun veldig stille. Hun har fått hele sitt liv satt på vent av denne saken, sier Pasovic.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.