Gå til sidens hovedinnhold

I dag forsvant solen

Vær vitne til det som kan bli tidenes mest fantastiske formørkning av solen.

Fra klokken 09.45 kunne du følge det som skulle bli en av de mer spektakulære solformørkelsen sett fra Norge, direkte.

FØLG SOLFORMØRKELSEN HER!

Så mye som 85,7 prosent av solen ble formørket, og vil være den nest største solformørkelsen i Sør-Norge etter 1954. Ettersom fenomenet skjer tidlig på formiddagen vil den ikke være synlig lengst nord i landet.

- Solen «smiler» til oss som en tynn, liggende banan mens den står opp og fargespillet fra formørkelsen blander seg med effektene fra den store formørkelsen, sier astronom Knut Jørgen Røed Ødegaard.

Væravhengig
Formørkelsen er størst midt i Skandinavia, og Røed Ødegaard mener at dette kan bli et av de flotteste syn vi noen gang har hatt på himmelen over Skandinavia. Årsaken er at både solen og månen virker mye større og flottere når du ser dem nær horisonten.

Dermed vil også denne solformørkelsen bli ekstra fantastisk.

Finn ut her hvor du bør se solformørkelsen fra der du bor og sjekk her for å se tidene for når solformørkelsen er på sitt beste

Men som alltid når det gjelder himmelfenomener - hvor fantastisk det blir, avhenger av hvordan været er der du bor.

SJEKK VÆRET DER DU BOR HER!

Spesielle baner
Den siste måneden har vært helt spesiell når det gjelder solen, månen og jordens baner. Månen går i bane rundt jorden på omkring fire uker. Det betyr at annenhver uke kan solen, månen og jorden ligge på linje gjennom verdensrommet. Vanligvis går månebanen litt på skrå slik at den passerer over eller under solen og jordskyggen. Men ikke i år.

Det er tre måter å oppleve formørkelsen på en trygg måte:
* Med solformørkelsesbriller. Med slike kan du trygt og behagelig stirre rett på Solen. Du får disse hos Narvesen, Mix, bensinstasjoner m.m.
* Med Venuscopes eller lignende solteleskoper. Mange personer kan samtidig følge begivenheten.
* Med andre projeksjonsmetoder. Man kan for eksempel holde et hvitt ark bak en kikkert. NB! Du må ALDRI se gjennom kikkerten på Solen, heller ikke for å stille den inn og heller ikke gjennom søkekikkerten!

Selv om månen skygger for solen, så vil solstrålene likevel være så sterke at du ikke må se direkte mot stjernen.

Tre dager før julaften passerte månen inn i skyggen bak jorden og forårsaket en 73 minutter lang total måneformørkelse. Nå, to uker senere, passerer altså månen foran solen og lager en av de største solformørkelsene i nyere tid.

I sommer
Den neste store himmelfenomenet blir å se 1. juni - da får vi en midnattssolformørkelse.

Da blir opptil 60 prosent av solskiven dekket av Månen. Fenomenet inntreffer rundt midnatt norsk sommertid og derfor er det bare det nordligste Norge og Spitsbergen som får oppleve fenomenet. Til gjengjeld blir dette den første midnattssolformørkelsen i Norge siden år 2000. Punktet for størst formørkelse ligger rett øst for Nord-Norge.

Reklame

Opptil 65 prosent på verdens beste bokser