RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag forsvinner Sobig-viruset

Sist oppdatert:
Dataviruset Sobig.F er inne i sin siste levedag. Viruset er programmert til å dø ut 10. september. Men forbered deg på arvtakeren.

Sobig.F er tidenes mest aggressive datavirus. Aldri før har vi opplevd et virus som spres så raskt og gjør så mye skade. Siden det ble oppdaget 18. august har det smittet et titalls millioner PC-er over hele verden og i perioder gjort e-postsystemet ubrukelig.

Slår seg av

Men nå er det endelig over. Viruset har en selvutslettende funksjon som gjør at det slutter å fungere i løpet av 10. september. " Tidsbryteren" er basert på såkalte NTP-servere, som kort fortalt innebærer at viruset trolig stopper over hele verden samtidig. Det er altså ikke lokale tider som avgjør.

Til tross for at verdens verste virus nå er inne i sine siste levetimer er det ingen grunn til å senke skuldrene og tro det hele er over. Så godt som samtlige dataeksperter er skråsikre på at det bare er spørsmål om tid før Sobig.G dukker opp. Hva det viruset vil gjøre er selvsagt umulig å svare på.

Verre og verre

Erfaringsmessig har Sobig-viruset utviklet seg til å bli mer og mer avansert for hver enkelt versjon. Ingenting tyder på at G-varianten vil bli " dummere" enn resten av familien.

Noe annet som også er helt i det blå er når angrepet setter inn. Det har vært spekulert i om viruset vil starte korstoget torsdag 11. september, knyttet til toårsdagen for terrorangrepene i USA. Frykten for et 911-virus styrker seg nettop på at Sobig.F dør ut dagen før.

Uansett når og hva som måtte komme er det ingen tvil om at nettet vil fortsatt bli rammet av datavirus. De fleste av disse kan man enkelt skjerme seg mot gjennom å sørge for at antivirusprogrammet til en hver tid er oppdatert og sørge for at de nyeste sikkerhetsoppdateringene fra Microsoft er installert på Windows-maskinen.

Uten antivirus og oppdatert programvare er du så godt som 100 prosent sikker på å bli rammet av virus før eller siden.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere