RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag går han mot partiledelsen

Foto: Poppe, Cornelius (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Michael Tetzschner (H) mener det er paradoksalt at Høyre-representantene ikke får stemme etter egen overbevisning.

Høyre og Arbeiderpartiet har forhandlet seg fram til enighet om datalagringsdirektivet (DLD), og mandag skal den omstridte saken stemmes over i Stortinget.

Men ikke alle stortingsrepresentantene til Høyre vil i dag gjøre som partileder Erna Solberg ønsker.

Michael Tetzschner er en av dem, som vil stemme nei til direktivet.

- Innad i Høyre har de visst lenge hva jeg mener, og at jeg også kommer til å stemme overens med mitt syn. Det har jeg underrettet partiledelsen om, sier Tetzschner til Nettavisen.

Tetzschner mener datalagringsdirektivet truer personvernet, siden datatrafikk skal lagres i seks måneder.

Debatten om DLD starter i Stortinget klokken 12. Følg debatten direkte her (ekstern lenke)

- Det er paradoksalt
Da Høyres 30 stortingsrepresentanter stemte over direktivet i mars, var det 11 som stemte imot.

Dette hadde vært nok til å velte hele datalagringen, men partiledelsen skal nå ha sikret seg flertall.

- Jeg tror ledelsen ønsker å få størst mulig tilslutning, men de har jo den tilslutningen de trenger for å få avtalen igjennom, sier Tetzschner.

I en kronikk i Aftenposten mandag, skriver Høyre-politikeren at det er paradoksalt at en sak som mange anser å være uheldig for vernet at individer og mindretall i et demokrati, går gjennom i Stortinget fordi representantene ikke får stemme etter egen overbevisning.

- Vet du om flere i Høyre som kommer til å stemme nei?

- Nei, det vet jeg ikke, sier Tetzschner.

Alle de andre partiene på Stortinget er mot DLD.

Les også: Høyre og Ap enige om DLD
Les også: - Dette er over nå, dette blir vedtatt

- Egen overbevisning
Lederen av Oslo Høyre påpeker at Høyre ikke har noen partipisk.

- Vi har ikke noe formelt bindingsvedtak, men vi legger stor vekt på å komme til enighet i andre, vanlige saker. Ellers er det jo den enkelte representant som må stemme etter sin egen overbevisning i slike spørsmål, sier han.

Tetzschner forklarer sin motstand mot datalagringsdirektivet slik:

- Det er et standpunkt jeg har hatt lenge, helt siden jeg satt i Personvernkommisjonen for to år siden, som ikke anbefalte datalagringsdirektivet, sier han.

- Grunnen til at jeg er mot er at det er en totalregistrering av vanlige menneskers telefoni, e-post og bevegelse på internett, sier Tetzschner til Nettavisen.

- Hva frykter du mest med datalagringsdirektivet?

- Det er jo et brudd på den datalovgivningen vi har hatt til nå, at opplysninger om enkeltpersoner ikke skal brukes til andre formål enn det opplysningene er innsamlet for. Nå skal våre respektive mobilselskap lagre når denne samtalen mellom oss har funnet sted, og hvor vi befant oss når vi snakket. Det skal man gjøre av hensyn til at vi kanskje i løpet av et halvt år gjør noe politiet kan være interessert i, sier Tetzschner, som mener dette er en uakseptabel mistenkeliggjøring av alle.

30.000 med på «Erna Hour»
Som Nettavisen skrev i forrige uke, har stortingsrepresentant Geir Pollestad (Sp) startet en protestaksjon mot Høyre-leder Erna Solberg på Facebook.

Pollestad oppfordrer alle til å slå av telefonen og pc-en når det skal stemmes over direktivet mellom klokken 17 og 18 mandag ettermiddag.

Mandag morgen har over 30.000 sluttet seg til aksjonen.

- Jeg synes det er helt greit at politikere og andre engasjerer seg mot et vedtak de er uenige i, men vi er altså uenige med dem, og jeg er uenig med dem, sa Solberg til Nettavisen fredag.

Les også: 20.000 vil protestere mot Erna
Les også: - Bli med på «Erna Hour»

Solberg karakteriserte aksjonen som «helt irrelevant i forhold til hensikten».

- Men det er sikkert mange som trenger en time fri fra både nettet og telefonen, så jeg ønsker dem en hyggelig time og håper de får brukt timen på en god og fornuftig måte for det norske samfunnet, sa Høyre-lederen, som samtidig kom med et par forslag til hva aksjonistene kan bruke timen til:

- De kan kanskje snakke ordentlig med noen, eller kanskje benytte anledningen til å besøke noen de ikke har besøkt på en stund, sa hun.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere