I dag gravlegger de 775 døde

Foto: AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF

15 år etter massakren i Srebrenica er mange av de døde ennå ikke identifisert og gravlagt.

12.07.10 08:45

Et stort antall kister med nylig identifiserte ofre senkes i jorden på gravplassen i Potocari utenfor Srebrenica søndag når et tusentall mennesker minnes massakren for 15 år siden.

Samlet sammen og drept
Massakren ble innledet 11. juli i 1995 og står igjen som en grotesk milepel under krigen i det tidligere Jugoslavia. Rundt 8000 muslimske gutter og menn ble samlet sammen og drept etter at bosnisk-serbiske styrker inntok byen.

Drapene er betegnet som den verste enkeltstående krigsforbrytelse i Europa siden den 2. verdenskrig. I 2007 slo Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag fast at det dreide seg om et folkemord.

«Vi må aldri glemme folkemordet som skjedde i Srebrenica. Det var en forbrytelse som brakte skam over Europa»

Storbritannias statsminister David Cameron ifølge BBC

Etter en tre dager lang minnemarsj - 15 år etter tragedien - skal 775 kister med Srebrenica-ofre søndag gravlegges under en masseseremoni. Hvert år finner man flere lik i massegraver. Så langt er det identifisert 6557 ofre for massakren, mens mange ennå er savnet.

Mistet sønner, brødre og ektemann
Hatidza Mehmedovic mistet to sønner, to brødre og en ektemann.

- Vi ber ikke om mye. Alt vi krever er rettferdighet. Bare rettferdighet kan føre til virkelig forsoning og gjøre oss i stand til å leve side om side, sier hun ifølge nyhetsbyrået Euronews .

FN så en annen vei
Drapene i Srebrenica skjedde da serbiske styrker inntok byen under den bosnisk-serbiske krigen (1992-1995). Srebrenica var av FN erklært som en sikker sone og mange bosniere hadde søkt tilflukt der. Men de serbiske styrkene møtte ingen motstand fra den nederlandske FN-styrken på 450 soldater i området. I praksis så FN en annen vei da massakren fant sted.

Mange internasjonale representanter deltar i seremonien søndag, inkludert Serbias president Boris Tadic, melder BBC News. I mars i år vedtok Serbias nasjonalforsamling en resolusjon der de beklager massakren og sier at Beograd kunne ha gjort mer for å forhindre tragedien.

- Hadde informasjon, reagerte ikke
- FNs sikkerhetsråd må bære hovedansvaret for det som skjedde i Srebrenica, mener den nederlandske journalisten Huub Jaspers ifølge den tyske nyhetskanalen Deutsche Welle. Han sier de store FN-landene var fullt klar over serbernes planer før massakren.

- Regjeringene ble informert av sine etterretningskilder om hva som foregikk. Men den informasjonen fikk dem ikke til å reagere, sier Huub og spør seg hvorfor.

Huub mener den nederlandske FN-styrken ikke fikk den støtten de burde ha og at de var dårlig forberedt og dårlig utrustet for den oppgaven som ventet dem. I ettertid har det ikke gått så bra med mange av soldatene som deltok. Ifølge Deutsche Welle har det heller aldri vært noen gransking av den nederlandske styrkens rolle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag