RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I dag hyller vi Barack Obama

Foto: Junge, Heiko (Scanpix)
Sist oppdatert:
Godt påbegynt er halvt fullført når USAs president Barack Obama i dag får Nobelprisen.

De ordrette formuleringene i Alfred Nobels testamente gjør det ikke lett å utdele Nobels fredspris.

Men årets prisutdeling er nærmere ordlyden enn tidligere års priser for mikrokreditt og treplanting.

Etter min mening fortjener Barack Obama Nobelprisen for tre forhold:

- At han har oppnådd dialog med den muslimske verden, spesielt gjennom talen i Kairo.

- Forsiktig opptining av forholdet til Cuba.

- Initiativ for å stanse atomvåpenkappløpet med Russland.

Obama har gjort mer for fredsklimaet i verden på et kort år, enn tidligere presidenter har gjort på flere presidentperioder. Det gjør prisen fortjent. Men de konkrete sakene er godt påbegynt, men også bare halvt fullført. Det gjør prisen litt prematur. Men noen skandale er årets prisutdeling ikke.

Nobelkomiteen skal dele ut prisen til «den personene som har gjort mest for vennskap mellom nasjoner, for å fjerne eller redusere stående armeer og for å holde og støtte fredskongresser».

Kanskje kommer prisen for tidlig, men hvem andre har gjort seg mer fortjent til prisen enn Barack Obama i året som gikk? Og, mener man at eksempelvis Muhammad Yunus (mikrokreditt) eller Wangari Muta Maathai (treplanting) er nærmere disse kriteriene?

Her har du listen over tidligere prisvinnere:Nobels fredspris 1901 - 2009

Den viktigste innvendingen mot årets pris er at den kan virke mot sin hensikt. Nobelkomiéen har åpenbart gitt prisen tidlig for å gi Obama autoritet og styrke til å gjennomføre tiltakene. Obamas nedskalerte program i Norge viser at Barack Obama neppe oppfatter prisen slik. Å bli fremstilt som en fredsdue innenlands i USA kan hindre Obamas gjennomslag.

Et eksempel er forholdet til Cuba. Den amerikanske handelsblokaden har vært en fiasko, og det udemokratiske Castro-regimet har klort seg fast på overtid bare 90 kilometer fra Florida. Trolig vil en slutt på handelsboikotten være mer effektivt fordi det kubanske folket er overmodent for forandring.

Men ekstreme eksilkubanere i Miami har gjort oppmykninger vanskelig for en serie amerikanske presidenter. Cuba-saken viser hvordan Barack Obama må vise mot og tåle motstand innenlands for å sette spor utenlands. Og det hjelper selvsagt ikke at Fidel Castro og broren Raúl fremstår som like uforsonlige som før.

Den krevende balansen for Obama er at han vil få en strøm av kritikk innenlands for å være «soft».

Barack Obama vil kun lykkes hvis han tør beholde initiativet. Som da han i et hemmelig brev til Russlands president Dimitrji Medvedev tilbød å avvikle alle planer om rakettskjold i Polen og Tsjekkia.

Ingen har gjort mer for fred i det siste året. Det gjør Barack Obama til en verdig mottaker av Nobels fredspris. I dag hyller vi Barack Obama!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere